Γλυκό της ημέρας: Σιροπιαστό κέικ με λεμόνι

Ένα υπέροχο γλυκό ταψιού που περιέχει και σκόνη αμυγδάλου εκτός από αλεύρι, η οποία του δίνει μια τραγανή υφή.

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 λεμόνια το ξύσμα ακέρωτο
  • 4 αυγά
  • 170 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 180 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στο μπλέντερ σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. νερό
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα ακέρωτο
  • 4 λεμόνια, το χυμό τους

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και την αμυγδαλόσκονη και ανακατεύουμε ελαφρώς. Τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στο προηγούμενο μείγμα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, πριν ετοιμάσουμε το σιρόπι.

Σιρόπι
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το ξύσμα για 2 λεπτά (από όταν αρχίσει ο βρασμός). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα. Με το ζεστό σιρόπι σιροπιάζουμε το κρύο κέικ.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε σε κομμάτια. Αν θέλουμε συνοδεύουμε με άγλυκη σαντιγί.

src src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Romane Papiska the Gypsy cabbage rice

Συνταγή της Ημέρας: Παπίσκα – Τσιγγάνικο λαχανόρυζο

Το λαχανόρυζο που μας ετοίμασε η κα. Διονυσία Δημητρίου έχει κόκκινη πιπεριά, μαϊντανό, καρότο και γίνεται όσο πικάντικο αντέχει ο καθένας. Μία ακόμη παρακαταθήκη της πολίτικης κουζίνας που οι Έλληνες Ρομά της Πόλης ενσωμάτωσαν στην κουζίνα τους, εμπλουτίζοντάς τη με τα αγαπημένα τους καυτερά μπαχαρικά. Με μια ματιά η συνταγή Παπίσκα Μερίδες: 4-6 Προετοιμασία: 20′ + […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):