Ψυχοσάββατο σήμερα: Τι είναι και τι πρέπει να κάνουμε;

Gospel of Psychosabbath on the memory of the eternal deceased Orthodox Christians

Ψυχοσάββατο είναι η κοινή ονομασία του Σαββάτου πριν από την Κυριακή των Απόκρεων και του Σαββάτου πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής. Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής). Ο λόγος που καθιέρωσε τη «δέησις υπέρ των κεκοιμημένων τω Σαββάτω των ψυχών» η εκκλησία μας, την συγκεκριμένη εορτή της Ορθοδοξίας, είναι ο εξής:

Σάββατο αφιερωμένο στους κεκοιμημένους

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους γκρεμνούς ή και μερικοί, λόγω φτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσύνων, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Κυριακή της Απόκρεω

Επειδή την Κυριακή της Απόκρεω ποιούμε ανάμνηση της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού και οι κεκοιμημένοι μας ακόμη δεν κρίθηκαν, τους μνημονεύουμε σήμερα και, επικαλούμενοι το άπειρο έλεος Του, παρακαλούμε τον Θεό με το μνημόσυνο πού κάνουμε, να τους αναπαύσει. Συγχρόνως δε, ενθυμούμενοι και εμείς το θάνατο και «διεγειρόμεθα προς μετάνοιαν».

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου»Μνημονεύει:

  • Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.
  • Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.
  • Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.
  • Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί αν έχετε απορίες:

    • Πόσα και ποια είναι τα Ψυχοσάββατα;
    • Ποιο το νόημα του Ψυχοσάββατου;
    • Η προσευχή της Ακολουθίας της θείας Μεταλήψεως.

Τα Ψυχοσάββατα. Ομιλεί και επεξηγεί ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιος Μισσός.

Ευαγγέλιο σήμερα:

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΚΑ/ 8 – 9

  • 8 ο δέ είπε Βλέπετε μή πλανηθήτε πολλοί γάρ ελεύσονται επί τώ ονόματί μου λέγοντες ότι εγώ ειμι καί ο καιρός ήγγικε. μή ούν πορευθήτε οπίσω αυτών.
  • 9 όταν δέ ακούσητε πολέμους καί ακαταστασίας, μή πτοηθήτε δεί γάρ ταύτα γενέσθαι πρώτον, αλλ ουκ ευθέως τό τέλος.

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΚΑ/ 25 – 27

  • 25 Καί έσται σημεία εν ηλίω καί σελήνη καί άστροις, καί επί τής γής συνοχή εθνών εν απορία ηχούσης θαλάσσης καί σάλου,
  • 26 αποψυχόντων ανθρώπων από φόβου καί προσδοκίας τών επερχομένων τή οικουμένη αι γάρ δυνάμεις τών ουρανών σαλευθήσονται.
  • 27 καί τότε όψονται τόν υιόν τού ανθρώπου ερχόμενον εν νεφέλη μετά δυνάμεως καί δόξης πολλής.

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΚΑ/ 35 – 36

  • 35 ως παγίς γάρ επελεύσεται επί πάντας τούς καθημένους επί πρόσωπον πάσης τής γής.
  • 36 αγρυπνείτε ούν εν παντί καιρώ δεόμενοι ίνα καταξιωθήτε εκφυγείν πάντα τά μέλλοντα γίνεσθαι καί σταθήναι έμπροσθεν τού υιού τού ανθρώπου.

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΚΑ/ 8 – 9

  • 8 Αυτός δε είπε· προσέχετε, μην εξαπατηθήτε από κανένα. Διότι πολλοί θα έλθουν, χρησιμοποιούντες ως ιδικόν των το όναμά μου και θα λέγουν, ότι εγώ είμαι ο Μεσσίας. Μη τους ακολουθήσετε, διότι είναι ψευδοπροφήται.
  • 9 Οταν δε ακούσετε, ότι γίνονται πόλεμοι και αναταραχαί και διασάλευσις της τάξεως, μη ταραχθήτε. Διότι πρέπει, σύμφωνα με το θείον σχέδιον, να γίνουν αυτά πρώτον, αλλά δεν θα έλθη αμέσως το τέλος.

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΚΑ/ 25 – 27

  • 25 Ως προς δε την δευτέραν παρουσίαν, θα γίνουν πρωτοφανή και καταπληκτικά φαινόμενα στον ήλιον και την σελήνην και τα αστέρια. Εις δε την γην θα καταλάβη τα έθνη μεγάλη στενοχωρία και φόβος και αμηχανία πολλή, καθώς τα τεράστια ορμητικά κύματα της θαλάσσης με θόρυβον πολύν και σάλον θα ορμούν να κατακλύσουν την γην.
  • 26 Οι άνθρωποι θα παραλύουν και θα χάνουν τας αισθήσεις των και θα είναι σαν νεκροί από τον φόβον δι’ αυτά, που θα βλέπουν, και δια τα άλλα μεγάλα κακά, που θα περιμένουν να επιπέσουν εναντίον της οικουμένης. Διότι αι δυνάμεις, που κρατούν την αρμονίαν του σύμπαντος, θα σαλευθούν και θα κλονισθούν.
  • 27 Και τότε θα ιδούν τον υιόν του ανθρώπου να έρχεται επάνω εις ολόφωτον νεφέλην με δύναμιν και δόξαν πολλήν.

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ ΚΑ/ 35 – 36

  • 35 Διότι πράγματι σαν παγίδα θα έλθη η ημέρα εκείνη και θα συλλάβη απροετοιμάστους όλους αυτούς, οι οποίοι ξένοιαστοι εις την αμαρτωλήν και κοσμικήν ζωήν των κάθονται επάνω εις την γην.
  • 36 Να είσθε λοιπόν άγρυπνοι και να προσεύχεσθε κάθε ώραν και στιγμήν, να σας δώση ο Θεός χάριν και δύναμιν, δια να αποφύγετε όλα αυτά τα φοβερά, που πρόκειται να γίνουν και να σταθήτε με θάρρος και χαράν εμπρός στον υιόν του ανθρώπου.

Ερμηνευτική απόδοση Ευαγγελίου
Ιωάννη Θ. Κολιτσάρα

Permalink: https://www.newsfeast.gr/blog/2021/03/06/gospel-psychosabbath-memory-orthodox-christians, Ekklisiaonline: Ekklisiaonline.gr, IERAMONOPATIA: Ieramonopatia.gr/euaggelio

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

playing-cards-free-found-competition-newsfeast

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις χωρίς Κλήρωση μία τράπουλα και με δωρεάν την αποστολή

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό χωρίς κλήρωση 1 (μία) τράπουλα – χαρτοκοπτική με εντελώς δωρεάν την αποστολή. Διοργάνωση διαγωνισμού: Found Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε μέρος και να κερδίσετε δώρο την τράπουλα του διαγωνισμού εγγραφείτε στο newsletter σε αυτήν τη σελίδα.   Λεπτομέρειες διαγωνισμού Πάρτε μέρος στο διαγωνισμό του Found και κερδίστε, δώρο, χωρίς κλήρωση 1 (μία) τράπουλα – χαρτοκοπτική εντελώς δωρεάν, […]

siesta-nap-noonday-sleep-good-for-health

Ο μεσημβρινός ύπνος κάνει καλό στην υγεία σύμφωνα με μελέτες σε Αθήνα και Βοστόνη

Ο ύπνος αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη του χρόνου, ένα ευχάριστο διάλειμμα στην πολυάσχολη καθημερινότητα λεει ο καθηγητής Göran Hajak, επικεφαλής ιατρός της ψυχιατρικής, ψυχοθεραπείας και ψυχοσωματικής ιατρικής κλινικής στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας . Εξηγεί ότι είναι σημαντικό να χαλαρώνει το σώμα και η ψυχή και να «σβήνει» ολόκληρο το ψυχοσωματικό σύστημα εξαλείφοντας τους παράγοντες που […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):