Auto-Moto: Η Mercedes-Benz γιορτάζει 20 χρόνια SUV

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που η Mercedes-Benz παρουσίασε την M-Class στην Τασκαλούζα της Αλαμπάμα (ΗΠΑ). Ακολουθώντας τα ίχνη της θρυλικής G-Class, ο πρόδρομος της σημερινής GLE σηματοδότησε την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των Sport Utility Vehicle (SUV).

auto car news

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που η Mercedes-Benz παρουσίασε την M-Class στην Τασκαλούζα της Αλαμπάμα (ΗΠΑ). Ακολουθώντας τα ίχνη της θρυλικής G-Class, ο πρόδρομος της σημερινής GLE σηματοδότησε την είσοδο της μάρκας στην κατηγορία των Sport Utility Vehicle (SUV). Ταυτόχρονα, τα δύο οχήματα αποτέλεσαν τη βάση για τη σημερινή γκάμα προϊόντων της Mercedes-Benz σε αυτή την κατηγορία της αγοράς, η οποία εκτός από τις G-Class και GLE περιλαμβάνει επίσης τις GLA, GLC και GLS.

Mercedes-Benz: Πρωτότυπο AAVision

Τα κύρια χαρακτηριστικά του πρώτου SUV concept των Γερμανών καθορίστηκαν το 1993. Τρία χρόνια αργότερα, η Mercedes-Benz παρουσίασε το πρωτότυπο “AAVision” στην Έκθεση Αυτοκινήτου Βόρειας Αμερικής (NAIAS) στο Ντιτρόιτ. Η ονομασία του concept car παρέπεμπε στην κατηγορία των οχημάτων “All Activity Vehicles” (AAV), τα οποία αργότερα έγιναν ευρέως γνωστά ως “Sport Utility Vehicles” (SUV).

Auto Moto Mercedes Benz celebrates SUV

Mercedes-Benz M-Class

Το Μάιο του 1997, πριν από 20 χρόνια, η  Mercedes-Benz M-Class, σειρά μοντέλου W 163,  έκανε την πρεμιέρα της. Αυτό το SUV με εκτός δρόμου δυνατότητες συνδύαζε τα καλύτερα στοιχεία δύο κόσμων: η τετρακίνηση, η μεγάλη απόσταση από το έδαφος και ο γενναιόδωρος εσωτερικός χώρος αποτελούν σημαντικά χαρακτηριστικά των κλασικών off-road οχημάτων.

Παράλληλα, προσέφερε οδηγική άνεση ακόμη και σε υψηλές ταχύτητες δρόμου, ένα άκρως πολυμορφικό εσωτερικό και αρμονική σχεδίαση.

Υπερσύγχρονο σύστημα ανάρτησης τροχών

Αυτό που κυρίως αναβάθμισε την άνεση στην M-Class ήταν το υπερσύγχρονο σύστημα ανάρτησης τροχών. Σε αντίθεση με πολλούς ανταγωνιστές της, η W 163 διέθετε ανεξάρτητη μπροστινή και πίσω ανάρτηση. Η μόνιμη τετρακίνηση διέφερε επίσης από τα συμβατικά συστήματα: η M-Class κατήργησε τα συμβατικά μπλοκέ διαφορικά και εξοπλίστηκε με μία βελτιωμένη εκδοχή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Ελέγχου Πρόσφυσης (ETS). Εάν ένας τροχός αρχίσει να χάνει την πρόσφυσή του σε ολισθηρό έδαφος, το ETS επιβραδύνει αυτόν τον τροχό μέχρι να επιτευχθεί μία προκαθορισμένη διαφορά ταχύτητας. Έτσι, αυξάνεται η ροπή στους τροχούς που διατηρούν καλή πρόσφυση.

Ο συνδυασμός της ανεξάρτητης ανάρτησης και του συστήματος ETS βελτιστοποιεί την οδική συμπεριφορά και την ευστάθεια της M-Class, εντός κι εκτός δρόμου.

Auto Moto Mercedes Benz celebrates SUV

M-Class

Η M-Class έκανε το ντεμπούτο της στο νέο εργοστάσιο της Mercedes-Benz στην Τασκαλούζα της Αλαμπάμα (ΗΠΑ). Έκτοτε, η γερμανική εταιρεία παράγει εκεί σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα SUV της ανώτερης μεσαίας και πολυτελούς κατηγορίας. Η απόφαση κατασκευής εργοστασίου στις ΗΠΑ για την παραγωγή ενός ολοκαίνουριου, τετρακίνητου οχήματος ανακοινώθηκε από τον Werner Niefer, Πρόεδρο της Mercedes-Benz AG, το 1993. Η Τασκαλούζα ήταν το πρώτο εργοστάσιο της Mercedes-Benz που κατασκευάστηκε για την παραγωγή ενός νέου επιβατικού οχήματος εκτός Γερμανίας. Ήταν επίσης το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της Mercedes-Benz στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 1995.

Η παραγωγή της M-Class – αρχικά μόνο του μοντέλου ML 320 – άρχισε το Φεβρουάριο του 1997.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

coronavirus daily news

Νέο Lockdown λόγω κορονοϊού σε Αχαΐα και Ιωάννινα

Σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων εισέρχονται η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, από την Τρίτη 6/10, έως και τη Δευτέρα 12/10 τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις […]

Διαγωνισμός για να κερδίσεις ένα τριήμερο ταξίδι στην Κέα από το OFarmakopoiosMou

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό μια τριήμερη διαμονή (2 διανυκτερεύσεις, με πρωινό) για 2 άτομα στο Luxury Boutique Hotel Aigis στην Κέα! Διοργάνωση διαγωνισμού: OFarmakopoiosMou (ofarmakopoiosmou.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα. Λεπτομέρειες: Τo ταξίδι περιλαμβάνει διαμονή με 2 διανυκτερεύσεις με […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):