Οδηγός Επιβίωσης: Τι κάνουμε αν το όχημα μας βυθιστεί στο νερό;

Αν το όχημα στο οποίο επιβαίνετε βρεθεί ξαφνικά στο νερό, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το όχημα θα επιπλεύσει για μικρή χρονική περίοδο πριν το βάρος της μηχανής το τραβήξει στο βυθό.

taxi-drop-igoumenitsa-newsfeast

Αν το όχημα στο οποίο επιβαίνετε βρεθεί ξαφνικά στο νερό, το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις το όχημα θα επιπλεύσει για μικρή χρονική περίοδο πριν το βάρος της μηχανής το τραβήξει στο βυθό.

Απαραίτητα να φοράτε τη ζώνη ασφαλείας

Αυτό επιτρέπει στον οδηγό και στους επιβαίνοντες αν παραμείνουν ήρεμοι και ακολουθήσουν τις σωστές διαδικασίες να βγουν από αυτό, ζωντανοί.

Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να φοράτε την ζώνη ασφάλειας σας για να έχετε της αισθήσεις σας. 

Πριν απ’όλα απασφαλίστε την ζώνη

Θα εκπλαγείτε πόσα άτομα καταλήγουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή έχουν πανικοβληθεί και ξεχνούν ότι είναι ασφαλισμένοι στο κάθισμα.
Σε περίπτωση που δεν απασφαλιζει η ζώνη από τον μηχανισμό συγκράτησης της, τότε θα πρέπει να κάνετε πίσω την πλάτη του καθίσματος, να την γείρετε δηλαδή ξάπλα και να κάνετε χώρο ώστε να φύγετε προς τα πίσω για να απεγκλωβιστεί η λεκάνη σας από την ζώνη και το κάθισμα.
Σπάτε το πλαϊνό τζαμί για να διαφύγετε ή να έχετε στο πλάι της πόρτας το σφυράκι που έχουν τα λεωφορεία για την θραύση των τζαμιών και το κόψιμο των ζωνών.

Αυτό το τόσο μικρό εργαλείο σας σώζει την ζωή.

Έπειτα κατεβάστε τα παράθυρα αμέσως.

Ένα ανοιχτό παράθυρο αποτελεί την πρώτη έξοδο διαφυγής. Τότε είναι που όλοι όσοι διαθέτουν χειροκίνητα παράθυρα, αισθάνονται τυχεροί! Όσοι τώρα διαθέτετε ηλεκτρικά παράθυρα θα πρέπει να δράσετε άμεσα. Στα περισσότερα οχήματα ο μηχανισμός που ενεργοποιεί τα παράθυρα βρίσκεται στο μέσον περίπου της πόρτας. Άπαξ και το νερό καλύψει τον μηχανισμό δεν θα είστε σε θέση πλέον να ανοίξετε τα παράθυρα και θα πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους διαφυγής.
Κατά την πτώση του οχήματος μέσα στο νερό το πιο πιθανό είναι να μπλοκάρουν τα ηλεκτρικά και δεν θα δουλεύει τίποτα. Μην χάνετε χρόνο αγοράστε χρόνο ζωής.

Αν δεν ανοίξετε το παράθυρο σπάστε το

Αν δεν καταφέρετε να ανοίξετε το παράθυρο θα πρέπει να προσπαθήσετε να το σπάσετε ούτως ώστε να καταφέρετε να διαφύγετε. Τοποθετείστε το σώμα σας κάθετα στα μπροστινά καθίσματα. Με το αριστερό σας χέρι κρατηθείτε από το σημείο στήριξης της ζώνης ασφάλειας στην κολώνα του οχήματος και χτυπήστε με δύναμη με τα τακούνια των παπουτσιών σας στο παράθυρο του οδηγού. Όσο το δυνατόν εφαρμόστε το χτύπημα στις άκρες του παράθυρου εκεί σπάει ποιο εύκολα το τζάμι.

Αντικείμενα  για θραύση στα πλαϊνά τζάμια

Αλλά αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κάνετε θραύση στα πλαϊνά τζάμια είναι να αφαιρέσετε το προσκέφαλο από το κάθισμα σας και να χτυπήσετε το τζάμι με τις δυο μεταλλικές ράβδους που έχει το προσκέφαλο για να αυξομειώνει το ύψος του. Όπως επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πολύ αποτελεσματικά την αγκράφα από την ζώνη ασφάλειας και να σπάσετε το τζάμι πολύ πιο γρήγορα (με το δεξί μας χέρι απασφαλίζουμε την ζώνη, έπειτα πιάνουμε γερά την αγκράφα και την σφίγγουμε μέσα στα δάκτυλα μας και χτυπάμε το τζαμί στις γωνίες για να διαρραγεί).
Τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκίνητων και του πίσω παρμπρίζ είναι HEAT–TEMPERED GLASS (υαλοπίνακες που έχουν υποστεί θερμική σκλήρυνση).

Το Heat – Tempered Glass δεν προκαλεί τραυματισμό

Είναι 4 με 5 φορές πιο δυνατό από ένα κοινό τζάμι ιδίου πάχους. Το συγκεκριμένο τζάμι θρυμματίζεται σε πολύ μικρά κομματάκια σε ακανόνιστο αμβλύ σχήμα και δεν προκαλεί τραυματισμό. Είναι σε μέγεθος ρυζιού τα υπολείμματα του.
Το μπροστινό παρμπρίζ είναι LAMINATED GLASS (πολυστρωματικοί συγκολλημένοι υαλοπίνακες) δυο φύλλα υάλου συνενώνονται με ένα φύλο πλαστικού ενδιάμεσα τους.

Το Laminated Glass δεν θρυμματίζεται

Το τζάμι αυτό δεν θρυμματίζεται, γιατί τα θραύσματα του συγκρατούνται από το φύλλο πλαστικού, το χαρακτηριστικό του τζαμιού κατά την σύγκρουση ή όταν προσπαθήσουμε να το σπάσουμε, είναι να ραγίσει και να μοιάζει σαν τον ιστό της αράχνης χωρίς να σπάσει. Οπότε είναι μάταιο να προσπαθήσουμε να διαφύγουμε από το μπροστινό παρμπρίζ του αυτοκινήτου. 
Ούτε να σκεφτείτε να προσπαθήσετε να ανοίξετε τις πόρτες.

Σχεδόν αδύνατο το άνοιγμα της πόρτας

Από την στιγμή που το κάτω μέρος της πόρτας έχει βυθιστεί, η πίεση του νερού καθιστά σχεδόν αδύνατον το άνοιγμα της και για να διαφύγετε μέσω αυτής θα πρέπει να περιμένετε έως ότου ολόκληρο το όχημα γεμίσει με νερό και εξισορροπηθεί η πίεση σε αυτό.

Πάρτε μια μεγάλη αναπνοή ανοίξτε την πόρτα και κολυμπήστε προς την επιφάνεια.

Ένα συχνό σφάλμα είναι η απώλεια προσανατολισμού στον βυθό γι’αυτό ακολουθήστε τις φυσαλίδες ή αφήστε το σώμα σας χαλαρό να κατευθυνθεί στην επιφάνεια.

Χρόνος βύθισης του οχήματος

Ο χρόνος που χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να βυθιστεί είναι συνήθως από 10 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό και αυτό εξαρτάται από τον τύπο του οχήματος (επιβατικό – ημιφορτηγάκι κ.τ.λ.) από την κατανομή του φορτίου μέσα στο όχημα (αριθμός επιβαινόντων, αποσκευές) όπως επίσης και από την παλαιότητα του οχήματος.

Ρυθμός εισροής του νερού στα σύγχρονα αυτοκίνητα

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα στεγανοποιούνται καλυτέρα οπότε ο ρυθμός εισροής του νερού είναι αργότερος σε σχέση με ένα παλαιού τύπου όχημα. Από την ταχύτητα που έχει το αυτοκίνητο κατά την ώρα της πτώσης του στην επιφάνεια της θάλασσας εξαρτάται ακόμα και ο χρόνος αυτός , από το ύψος του δρόμου ή της προβλήτας κ.τ.λ.
Αν καταφέρατε να βρείτε μια οδό διαφυγής, είστε πολύ κοντά στην σωτηρία.
  • Βγάλτε πρώτα τα παιδιά – απελευθερώστε τα από το παιδικό κάθισμα και βγάλτε τα από το παράθυρο ή την πόρτα.
  • Βγείτε κι εσείς μαζί τους στην επιφάνεια και απομακρυνθείτε για να αποφύγετε κάποια πιθανή δίνη.

Μυαλό: το σημαντικότερο εργαλείο επιβίωσης

Αν τα πράγματα πάνε στραβά κάτω από το νερό, δεν υπάρχει χρόνος για δεύτερη ευκαιρία. Να θυμάστε πάντα ότι το μυαλό σας είναι το σημαντικότερο εργαλείο επιβίωσης και πρέπει να το χρησιμοποιήσετε σωστά.
Φραγκίσκος Δακτυλίδης
Επαγγελματίας ναυαγοσώστης – εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής Εθελοντής πυροσβέστης στο Π.Σ.
src: fire.grtilestwra.com/ti-kanoume-an-to-ochima-mas-vithisti-sto-nero, newsfeast.gr/2017/04/survival-guide-vehicle-submerged-water

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Διαγωνισμός για να κερδίσεις ξύλινα γυαλιά ΟΜΜΑ από τα Kois-optics

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό ένα ζευγάρι Ελληνικών χειροποίητων ξύλινων γυαλιών ΟΜΜΑ. Διοργάνωση διαγωνισμού: Kois-optics (store.kois-optics.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα.

htc-greece-series-one-competition-newsfeast

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις το smartphone HTC Wildfire S με κάμερα 5 megapixel και φλας

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 1 (ένα) smartphone κινητό HTC Wildfire S με οθόνη 3,2″, κάμερα 5 megapixel αυτόματης εστίασης και φλας και βάρος 105 γραμμάρια (με την μπαταρία). Διοργάνωση διαγωνισμού: HTC Greece Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Παρασκευή 09 Μαρτίου 2012 (18:00) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε μέρος και να κερδίσετε το smartphone της εταιρείας HTC αφήστε ένα […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):