Γονιμότητα: Ποιες δουλειές κάνουν κακό στις γυναίκες

Οι γυναίκες που κάνουν σωματικά απαιτητικές δουλειές ή που δουλεύουν σε νυχτερινές και εναλλασσόμενες βάρδιες, μπορεί να δυσκολευθούν περισσότερο να «πιάσουν» παιδί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα! Διαβάστε περισσότερα. . .

Fertility: What jobs do harm to women

Οι γυναίκες που κάνουν σωματικά απαιτητικές δουλειές (π.χ. σηκώνοντας βάρη) ή που δουλεύουν σε νυχτερινές και εναλλασσόμενες βάρδιες, μπορεί να δυσκολευθούν περισσότερο να «πιάσουν» παιδί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Προηγούμενες έρευνες επάνω στην γονιμότητα έχουν συσχετίσει τη φύση της δουλειάς με το χρόνο που χρειάζεται μια γυναίκα για να μείνει έγκυος.

Όμως η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι συνθήκες εργασίας μπορεί να επιδράσουν στην ίδια τη βιολογική ικανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί, λόγω της μειωμένης ποσότητας και ποιότητας των κατάλληλων ωαρίων.

Οι συνθήκες εργασίας μπορεί να επιδράσουν στην ίδια τη βιολογική ικανότητα μιας γυναίκας να αποκτήσει παιδί.

Σχολής Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Harvard

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Μινγκουέζ-Αλανσόν του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Occupational and Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για 473 γυναίκες με μέση ηλικία 35 ετών και με προβλήματα γονιμότητας, από τις οπoίες οι 313 είχαν ολοκληρώσει τουλάχιστον μια προσπάθεια εξωσωματικής.

Οι γυναίκες που «ζορίζονταν» στη δουλειά τους, είχαν 9% λιγότερα εναπομένοντα ωάρια στις ωοθήκες τους, καθώς και 14% λιγότερα ώριμα ωάρια.

  • Το 40% των γυναικών είχαν δηλώσει ότι η εργασία τους απαιτούσε να μεταφέρουν ή να σηκώνουν αντικείμενα και το 22% έκαναν μια μέτρια έως έντονα σωματική απαιτητική εργασία.
  • Μία στις δέκα (9%) έπρεπε να δουλεύουν όχι στις συνηθισμένες ώρες γραφείων ή καταστημάτων, αλλά σε απογευματινές-νυχτερινές-εναλλασσόμενες βάρδιες.

Οι γυναίκες που «ζορίζονταν» στη δουλειά τους, είχαν 9% λιγότερα εναπομένοντα ωάρια στις ωοθήκες τους, καθώς και 14% λιγότερα ώριμα ωάρια.

Οι μειώσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες για όσες δούλευαν τα βράδια ή σε βάρδιες, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στη διατάραξη της λειτουργίας του βιολογικού «ρολογιού» τους.

Μεγαλύτερη επίπτωση στις υπέρβαρες

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επίπτωση για τις γυναίκες που έκαναν σωματικά βαριές δουλειές και οι οποίες ήταν υπέρβαρες (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 25), καθώς επίσης για τις γυναίκες άνω των 37 ετών.

Οι γυναίκες με λιγότερα ώριμα ωάρια έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν και να αναπτύξουν ένα υγιές έμβρυο.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο βιολογικός μηχανισμός, μέσω του οποίου η μεταφορά ή η ανύψωση βαριών αντικειμένων επιδρά αρνητικά στα ωάρια της γυναίκας.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Υγεία: Σύνθετο το πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης των παιδιών

Η νυκτερινή ενούρηση στα παιδιά φαίνεται ότι δεν είναι ένα απλό πρόβλημα αφύπνισης, αλλά ένας πιο σύνθετος μηχανισμός που εμπλέκονται οι νευροδιαβιβαστές, δείχνουν νεότερες μελέτες. Το πρόβλημα απασχολεί το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών και το 15% στα 6 χρόνια της ζωής με σταδιακά ελαττούμενη συχνότητα έως τα 15 χρόνια, όπου παραμένει στο 1% των εφήβων.

Υγεία: «Έγκλημα» για την καρδιά μας το πρωινό γεύμα

Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και την αξία του πρωινού γεύματος, την επιρροή των κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, τον ρόλο της ψυχικής υγείας και την θετική επίδραση της φυσικής δραστηριότητας στην καρδιαγγειακή υγεία, διαπιστώνει η μελέτη «Κορινθία», που εκπονήθηκε από μεγάλη ομάδα καρδιολόγων και επιστημόνων!

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):