Υγεία: Καλά νέα για την πρόληψη της υποτροπής στην φλεβική θρομβοεμβολή

Health: Good news for the prevention of recurrence in venous thromboembolismΣύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης EINSTEIN CHOICE, η ριβαροξαμπάνη (χορηγούμενη μία φορά την ημέρα είτε στα 10 mg, είτε στα 20 mg) είναι ανώτερη του ΑΣΟ (100 mg άπαξ ημερησίως) στην πρόληψη της υποτροπής της φλεβικής θρομβοεμβολής, ενώ δείχνει συγκρίσιμα και πολύ χαμηλά ποσοστά μείζονος αιμορραγίας σε σχέση με το ΑΣΟ.

Μείωση του κινδύνου υποτροπής της ΦΘΕ

Η ριβαροξαμπάνη στα 20 mg (ήδη εγκεκριμένη δόση ως θεραπευτική αγωγή) μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής της ΦΘΕ κατά 66% (μείωση του σχετικού κινδύνου) σε σύγκριση με το ΑΣΟ, ενώ αντίστοιχα η ριβαροξαμπάνη στα 10 mg, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής της ΦΘΕ κατά 74%.

Τα δεδομένα της μελέτης στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 ασθενείς, παρουσιάστηκαν στην 66η Ετήσια Επιστημονική Σύνοδο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ουάσιγκτον και ταυτόχρονα δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Oι ασθενείς που συμμετείχαν είχαν προηγουμένως ολοκληρώσει 6 έως 12 μήνες αντιπηκτικής αγωγής για την αντιμετώπιση πνευμονικής εμβολής (ΠΕ) ή συμπωματικής εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (ΕΒΦΘ), ενώ ασθενείς με αδιαμφισβήτητη ανάγκη για συνέχιση της θεραπευτικής αντιπηκτικής αγωγής πέραν των πρώτων 6 έως 12 μηνών, δεν συμπεριελήφθησαν στη μελέτη.

Φλεβική θρομβοεμβολή

Η φλεβική θρομβοεμβολή, η οποία περιλαμβάνει την πνευμονική εμβολή και την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας μετά από την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε ασθενείς με ΦΘΕ, η αντιπηκτική θεραπεία συνιστάται για 3 μήνες ή περισσότερο, ανάλογα με τη σχέση μεταξύ του κινδύνου υποτροπής της φλεβικής θρομβοεμβολής και του κινδύνου αιμορραγίας.

Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος υποτροπής της θρόμβωσης είναι έως και 10% κατά το πρώτο έτος, εάν διακοπεί η αντιπηκτική θεραπεία.

Θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής

«Πολλοί γιατροί είναι απρόθυμοι να συνεχίσουν τη θεραπεία αντιπηκτικής αγωγής για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, γιατί δεν είναι σίγουροι για τη σχέση οφέλους-κινδύνου σε κάποιους ασθενείς τους», δήλωσε ο Jeffrey Weitz, Καθηγητής Ιατρικής, Βιοχημείας και Βιοϊατρικών Επιστημών, στο Πανεπιστήμιο McMaster, και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελέτης Θρόμβωσης και Αθηροσκλήρυνσης, στο Χάμιλτον του Καναδά και εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης EINSTEIN CHOICE.

«Η ευελιξία στις διαθέσιμες δόσεις της ριβαροξαμπάνης, αναμένεται να βοηθήσει τους γιατρούς να επιλέγουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την καταλληλότερη θεραπεία παρατεταμένης διάρκειας μετά από αξιολόγηση των ατομικών χαρακτηριστικών του ασθενούς».

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Η άσκηση βοηθάει στην απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Menopause, δείχνει πως η συστηματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους και τον έλεγχο συμπτωμάτων που συνδέονται με την εμμηνόπαυση, ακόμη και σε γυναίκες που συνήθιζαν να έχουν καθιστικό τρόπο ζωής.

savoir-vivre-fereniki-publications-christos-zampounis-competition-newsfeast

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις 10 βιβλία Savoir Vivre του Χρήστου Κ. Ζαμπούνη για καλούς τρόπους συμπεριφοράς!

Διαγωνισμός:  Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 1 (ένα) από τα 10 (δέκα) βιβλία με τίτλο Savoir Vivre του Χρήστου Κ. Ζαμπούνη, για να γνωρίζεται ποιοι είναι οι κανόνες σωστής συμπεριφοράς! Διοργάνωση διαγωνισμού: Εκδόσεις Φερενίκη Ημερομηνία κλήρωσης του διαγωνισμού: Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε μέρος και να κερδίσετε το δώρο του διαγωνισμού κάντε Like σε αυτήν την […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):