Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

international-women-day-newsfeast

international-women-day-newsfeast

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αφιερωμένη στην μεγάλη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες της πόλης της Νέας Υόρκης, ντυμένες στα λευκά, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η διαμαρτυρία ήταν το ξεκίνημα για τον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την χειραφέτησή της.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και καθιερώθηκε το 1910 κατά την διάρκεια της δεύτερη Διεθνούς Διάσκεψης Εργαζόμενων Γυναικών, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της Γερμανίδας ακτιβίστριας και επικεφαλή του σοσιαλιστικού γραφείου των γυναικών Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin),  στην πόλη της Κοπεγχάγη;.

Στην Ελλάδα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών κατοχυρώνεται με τον νόμο 2159 το 1952.

Η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέγεται είναι η Ελένη Σκούρα το 1952, ενώ η πρώτη γυναίκα στην κυβέρνηση είναι η Λίνα Τσαλδάρη το 1956, ως Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας επί κυβερνήσεως της  Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσις .

 

Αν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Τρομερή κτηνωδία από άντρα των ΜΑΤ στη χτεσινή διαδήλωση στο Σύνταγμα

Υπάρχουν φορές που ο φωτογραφικός φακός μπορεί και αποτυπώνει ανθρώπινα συναισθήματα. Αναρωτιέμαι τι έχει αποτυπώσει εδώ και τι αντιλαμβάνεται ο καθένας βλέποντας έναν αναίσθητο διαδηλωτή να δέχεται βίαια χτυπήματα από έναν άνδρα των ΜΑΤ. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της χτεσινής διαδήλωσης στο Σύνταγμα. Ο άνδρας των ΜΑΤ είναι ένας από τους αστυνομικούς που έστειλαν […]

golden-priest-tax-evasion-greece-christian-bishops-sdoe

Τα Χρυσά Ράσα, το ΣΔΟΕ και η «εξομολόγηση» δέκα ιεραρχών

Νέες αποκαλύψεις για «μαύρο χρήμα» αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, 10 (δέκα) μητροπολίτες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση, αφού στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν ποσά καταθέσεων που ξεπερνούν το 1 (ένα) εκατομμύριο ευρώ (€). Οι έλεγχοι αφορούν και στη διαχείριση […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):