Πλανήτης Άρης: Επιτυχία για το πρόγραμμα Mars Exploration Program της NASA [έγχρωμη φωτογραφία]

Αποστολή Mars 2020 του Mars Exploration Program της NASA με το Perseverance Rover.

Ήταν μια ιστορική στιγμή για τη NASA (κρατικός αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος), όταν η εν εξελίξει αποστολή ρομποτικού οχήματος (ρόβερ) με το όνομα Perseverance (ελληνικά: επιμονή), προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον πλανήτη Άρη στις 22.50, ώρα Ελλάδος, το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021.

Με το διαστημικό όχημα, σε εξαιρετική κατάσταση η NASA παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου όπου εξήγησε τα επόμενα βήματα της αποστολής Mars 2020, του προγράμματος Mars Exploration Program της NASA με σκοπό την εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη, και έδωσε στη δημοσιότητα μια ακόμα φωτογραφία στην οποία βλέπουμε το Perseverance λίγο ενώ πλησιάζει στον πλανήτη Άρη.

«Η στιγμή που ονειρεύτηκε η ομάδα μου για χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα. Τολμήστε εντυπωσιακά πράγματα.»

Η πρώτη υψηλής ανάλυση έγχρωμη «ματιά» του Perseverance στον Άρη. Perseverance’s First Full-Color Look at Mars
Η πρώτη – υψηλής ανάλυσης – έγχρωμη «ματιά» του Perseverance στον Άρη, από τις κάμερες Hazard (Hazcams). Credit: NASA/JPL-Caltech

Δήλωση της NASA στο Twiiter

και το χαρακτηριστικό hashtag #CountdownToMars

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από κάμερα που βρίσκονταν στο «jetpack», το σύστημα δηλαδή που με τη βοήθεια μικρών πυραύλων βοηθούσε την προσεδάφιση του ειδικού οχήματος Perseverance στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη ή όπως συχνά λέγεται Ερυθρός πλανήτης – 4ος σε απόσταση από τον Ήλιο, 2ος πλησιέστερος στη Γη, και 2ος μικρότερος σε διαστάσεις και μάζα μετά τον Ερμή).

Το διαστημικό ρομποτικό όχημα Perseverance Rover, με το παρατσούκλι Percy, έχει το μέγεθος ενός SUV και βασίζεται σε αυτό του Curiosity Rover – το οποίο μελετάει μέχρι σήμερα τον πλανήτη Άρη – καθώς θα χρησιμοποιηθούν εξαρτήματα που έχουν ήδη κατασκευαστεί και δοκιμαστεί, αλλά θα μεταφέρει επίσης και νέα επιστημονικά όργανα και γεωτρύπανο.

Το Perseverance Rover εκτοξεύτηκε στις 30 Ιουλίου 2020 και προσγειώθηκε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021 στον κρατήρα Jezero.

Με την αποστολή Mars 2020, του προγράμματος Mars Exploration Program, η NASA θα μελετήσει τις γεωλογικές διεργασίες και την ιστορία της επιφάνειας του πλανήτη, όπως και την πιθανότητα ύπαρξης μορφών ζωής στο παρελθόν. Επίσης θα συλλέξει και αποθηκεύσει δείγματα πετρωμάτων για πιθανή μελλοντική αποστολή επιστροφής δειγμάτων.

Κατάβαση του Perseverance στον πλανήτη Άρη. Perseverance descent planet mars
Το HiRISE αποτύπωσε το Perseverance κατά την κατάβασή του στον πλανήτη Άρη. Credit: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Έγχρωμη Εικόνα Perseverance Mars Rover

Αυτή η εικόνα υψηλής ανάλυσης με το ρόβερ λίγες στιγμές πριν φτάσει στην επιφάνεια του Άρη (που βλέπεται στην αρχή του άρθρου του NewsFeast.gr) είναι μέρος ενός βίντεο που τραβήχτηκε από αρκετές κάμερες, καθώς το Perseverance rover της NASA έφτασε στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021. Μια κάμερα πάνω από τη σκηνή κατάβασης πραγματοποίησε αυτήν τη λήψη.

  • Ένας βασικός στόχος για την αποστολή του Perseverance στον πλανήτη Άρη είναι η αστροβιολογία, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής.

Το rover θα χαρακτηρίσει τη γεωλογία του πλανήτη και το κλίμα του παρελθόντος, ανοίγοντας το δρόμο για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, και θα είναι η πρώτη αποστολή για τη συλλογή και την προσωρινή αποθήκευση αρειανών πετρωμάτων (Martian rock) καθώς και Ρηγόλιθο (Regolith – στρώμα αραιών ετερογενών επιφανειακών κοιτασμάτων που καλύπτει στερεό πέτρωμα).

Μεταγενέστερες αποστολές της NASA, σε συνεργασία με την ESA (η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), θα στείλουν διαστημόπλοια στον Άρη για να συλλέξουν αυτά τα προσωρινά αποθηκευμένα δείγματα από την επιφάνεια και να τα επιστρέψουν στη Γη για εις βάθος ανάλυση.

Η αποστολή Mars 2020 είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος που περιλαμβάνει αποστολές στη Σελήνη ως τρόπο προετοιμασίας για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη.

Το JPL, το οποίο διαχειρίζεται η NASA από την Caltech στην Pasadena της Καλιφόρνιας, δημιούργησε και διαχειρίζεται τις λειτουργίες των Rover Perseverance και Curiosity.

National Aeronautics and Space Administration

Δεδομένα της Nasa | NASAFacts

Οι πληροφορίες, που σας παρουσιάζει το NewsFeast.gr στο PDF που ακολουθεί, είναι στην αγγλική γλώσσα και προέρχονται από τον επίσημο ιστότοπο της NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Click to access Mars2020_Fact_Sheet.pdf

Permalink: https://www.newsfeast.gr/blog/2021/02/20/nasa-mars-exploration-program-perseverance-rover, Επιμέλεια άρθρου: Newsfeast.gr για το Mars Exploration Program της NASA, Source: Nasa.gov/nasa-s-perseverance-rover-sends-sneak-peek-of-mars-landing, NASA SCIENCE: Mars2020 Photo Credit: Nasa.gov/content/perseverance-mars-rovers-first-images

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Σουηδία: Εκατοντάδες πυρηνικά καταφύγια – Φοβάται ρωσική επίθεση

Οι σουηδικές αρχές ετοιμάζουν εκατοντάδες πυρηνικά καταφύγια για να προετοιμαστούν για μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών στη Βαλτική. Η αρμόδια υπηρεσία (MSB) διέταξε την επιθεώρηση 350 καταφυγίων στο νησί Γκότλαντ (Gotland) της Βαλτικής Θάλασσα, όπου σταθμεύουν μόνιμα Σουηδικά στρατεύματα.

Nasa You knew ONLY 1% of people

Γνώριζες ό,τι ΜΟΝΟ το 1% των ανθρώπων βλέπουν αυτές τις λέξεις

Μήπως ανήκετε σε αυτήν την εκλεκτή ομάδα, που είναι περίπου το 1% των ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να βλέπουν τις παρακάτω λέξεις. Κάνε το Τεστ και δες αν ανήκεις σε αυτήν την ομάδα και τσέκαρε και τους φίλους σου. Ήρθε η ώρα να δείξεις σε όλους ποιος είναι ο ξεχωριστός στην παρέα! Πριν ξεκινήσεις […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):