Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα λόγω κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στα Βαλκάνια

coronavirus daily news

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι κτηνιατρικές αρχές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την ενημέρωση για κρούσματα γρίπης των πτηνών (τύπος γρίπης ο οποίος προκαλείται από ιούς που προσαρμόζονται στους οργανισμούς των πτηνών) στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Ήδη έχουν ενημερωθεί οι πτηνοτρόφοι σε περίπτωση που εντοπίσουν νεκρό άγριο πτηνό να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες, ενώ έχουν αρχίσει και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, η εικόνα στην Ευρώπη παρουσιάζει ομοιότητες με το επιδημικό κύμα της διετίας 2016 – 2017.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Περιφέρειά μας αλλά είμαστε σε εγρήγορση»

δήλωσε στην ΕΡΤ3, ο Σωτήρης Μπάτος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Δείτε το απόσπασμα από το τρίτο κανάλι της ΕΡΤ

Περιγραφή Γρίπης των πτηνών

Από τους συνολικά 3 τύπους ιών γρίπης (Α, Β, και Γ), ως γρίπη των πτηνών, αναφέρεται συνήθως ο τύπος γρίπης Α. Αν και ο τύπος Α είναι προσαρμοσμένος στα πτηνά, μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να μεταδοθεί και στον ανθρώπινο οργανισμό. Η έρευνα σχετικά με την πανδημία της ισπανικής γρίπης στις αρχές του 20ού αιώνα, έδειξε πως ο ιός διέθετε γονίδια τα οποία προσαρμόστηκαν και σε ανθρώπινα στελέχη και σε στελέχη πτηνών.

Η Ισπανική γρίπη ήταν πανδημία γρίπης (ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο) η οποία εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο από 17 έως 50 εκατομμυρίων ανθρώπων

Οι χοίροι μπορούν επίσης να προσβληθούν με ανθρώπινη γρίπη, ή των πτηνών, κάτι που επιτρέπει την αλληλεπίδραση των γονιδιών τους και την δημιουργία νέου τύπου ιού γρίπης Α για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαθέτουν καμιά προστασία στο ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Τα πτηνά συντροφιάς δεν θεωρείται πιθανό πως μπορούν να προσβληθούν από τον ιό και δεν έχουν υπάρξει αντίστοιχες αναφορές από το 2003, ενώ τα περιστέρια δεν προσβάλλονται και δεν μεταδίδουν τον ιό.

Permalink: https://www.newsfeast.gr/blog/2021/02/19/northern-greece-alert-balkan-bird-flu/, Influenza Research Database: Fludb.org/brc/home.influenza, Wiki: Avian_influenza, Influenza_A_virus_subtype_H5N1

 

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

wrist-watch-digital-photo-holder-unique-competition-newsfeast

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις ένα high-tech ρολόι χειρός με ψηφιακή φωτογραφοθήκη

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 1 (ένα) high-tech ρολόι χειρός με ψηφιακή φωτογραφοθήκη για να απολαμβάνεις καθημερινά έως και 56 (πενήντα έξι) μοναδικές φωτογραφίες αποθηκευμένες στο ρολόι σου! Διοργάνωση διαγωνισμού: Uniqueshop Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε μέρος και να κερδίσετε το high-tech ρολόι του διαγωνισμού αρκεί να […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):