Μάθε CPR από τον σκληροτράχυλο Vinnie Jones

Το British Heart Foundation – φιλανθρωπικός οργανισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έρευνα σχετικά με καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις και τους παράγοντες κινδύνου τους – δημιούργησε ένα ευφάνταστο βίντεο με τον Βρετανό ηθοποιό Vinnie Jones, για την σωστή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (το μισό στάδιο από «το φιλί της ζωής» μιας και οι εμφυσήσεις έχουν αυξημένο βαθμό δυσκολίας).

Δείτε το μέχρι το τέλος, με μουσική υπόκρουση το αγαπημένο τραγούδι
Stayin’ Alive (από το «Saturday Night Fever» άλμπουμ), των Bee Gees.

Με τον όρο βασική υποστήριξη ζωής, γνωστή και ως

  • Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
  • Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
  • ΚΑΡ.Π.Α.,

εννοείται η χορήγηση θωρακικών συμπιέσεων και αναπνευστικών εμφυσήσεων σε θύμα που έχει καταρρεύσει και δεν αναπνέει, δηλαδή έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή (Cardiac arrest). Η διαδικασία της αναζωογόνησης μπορεί να χωριστεί στην βασική υποστήριξη ζωής και στην εξειδικευμένη υποστήριξη ζωής.

Για κάθε λεπτό που περνάει χωρίς απινίδωση και ΚΑΡΠΑ, η πιθανότητα επιβίωσης του ασθενούς μειώνεται κατά 10%.

Ακολουθεί ένα γραφικό με τα «6 στάδια» της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης
(όπου 911 εμείς καλούμε το εθνικό κέντρο άμεσης Βοήθειας 166)

How to do CPR from British Heart Foundation and Vinnie Jones
Credits: Cindy Chung /Verywell

Σκοπός της ΚΑΡΠΑ είναι η ελαχιστοποίηση του κρίσιμου χρόνου με διατήρηση ικανοποιητικής αναπνοής και κυκλοφορίας, μέχρι την πλήρη αναζωογόνηση.

Πώς κάνουμε CPR μόνο με τη χρήση των χεριών

(σύμφωνα με το British Heart Foundation)

Όταν κάποιος καταρρέει μπροστά σου, ακολουθείς τις εξής οδηγίες:

  1. Ελέγχεις το άτομο αν ανταποκρίνεται και αν αναπνέει κανονικά. Αν όχι, η καρδιά του έχει σταματήσει να λειτουργεί και έχει καρδιακή ανακοπή.
  2. Καλέστε αμέσως το 166 ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) και δεν κλείνετε μέχρι να σας πει ο χειριστής στο τηλεφωνικό κέντρο. Στη συνέχεια, κάντε «CPR χεριών».
    Μην πλησιάζεται το πρόσωπό σας κοντά στο δικό του. Βάλτε το ένα χέρι πάνω από το άλλο, πλέκετε τα δάχτυλά σας και έπειτα σπρώξτε προς τα κάτω, στο θώρακα. Συνεχίστε μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο.
  3. Μετά μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό με υψηλή αλκοόλη.

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Αναλυτικά οι οδηγίες: hands-only-cpr

Ενημερώσου για τις πρώτες βοήθειες

Για περαιτέρω ανάγνωση όσον αφορά τις Πρώτες Βοήθειες, προτείνουμε το εγχειρίδιο, στα ελληνικά, από την παγκόσμια μη κυβερνητική οργάνωση «Οι Γιατροί του Κόσμου».  MDMGREECE

Permalink: https://www.newsfeast.gr/blog/2021/02/18/vinnie-jones-teaches-cpr-british-heart-foundation, Photo Credit: https://www.verywellhealth.com/how-to-do-cpr-1298446

 

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Γλαύκωμα: Το εντοπίζουν έως και 10 χρόνια νωρίτερα – Δείτε πώς

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο απλό τεστ, το οποίο για πρώτη φορά μπορεί να διαγνώσει πολύ έγκαιρα το γλαύκωμα στα μάτια. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να κάνουν διάγνωση στο γλαύκωμα έως δέκα χρόνια νωρίτερα από ό,τι σήμερα είναι δυνατό.

nordic-explorer-south-crete-geece

Συνεχίζονται οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στη νότια Κρήτη από το νορβηγικό πλοίο Nordic Explorer

 Στο λιμάνι της Σούδας βρέθηκε σήμερα το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer που πραγματοποιεί έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, νότια της Κρήτης. Το πλοίο παρέμεινε έως τις 6.30 το απόγευμα στη Σούδα για λόγους ανεφοδιασμού και αλλαγής του πληρώματος. Στη Σούδα βρέθηκε και το συνοδευτικό πλοίο Thor Chaser, που ακολουθεί το Nordic […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):