Διατροφικές συνήθειες που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας

Ο ύπνος αποτελεί μια βασική βιολογική ανάγκη, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον. Και αυτό, γιατί φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και την υγεία.

siesta-nap-noonday-sleep-good-for-health

Ο ύπνος αποτελεί μια βασική βιολογική ανάγκη, που τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον. Και αυτό, γιατί φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τόσο την ποιότητα ζωής, όσο και την υγεία.

Έλλειψη ύπνου και πνευματική κόπωση

Ειδικότερα, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου, εκτός από σωματική και πνευματική κόπωση, μπορεί επίσης να επιφέρει εντονότερο αίσθημα πείνας και συνεπώς τάση για αυξημένη κατανάλωση φαγητού την επόμενη μέρα, μεταβολές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταραχές στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και αυξημένη έκκριση ορμονών του στρες.

Παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου, μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος, οι υποχρεώσεις και το στρες της καθημερινότητας ή η εκούσια στέρηση του ύπνου, προκειμένου να αφιερωθεί περισσότερος χρόνος σε δραστηριότητες που στόχο έχουν να μας χαλαρώσουν, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η ενασχόληση με υπολογιστή/ τάμπλετ/ κινητό τηλέφωνο.

Μερικές φορές όμως, η διάρκεια ή/και η ποιότητα του ύπνου μπορεί να διαταραχθούν και από τις διατροφικές μας συνήθειες.

Κατανάλωση γεύματος το βράδυ

Πιο συγκεκριμένα, σημαντικό ρόλο παίζει το δείπνο, καθώς η κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος αργά το βράδυ, μπορεί να προκαλέσει αίσθημα δυσφορίας ή δυσπεψία, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Από την άλλη, πιθανός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η αυξημένη κατανάλωση καφέ μέσα στην ημέρα, αν και η ανοχή στη δράση της καφεΐνης διαφοροποιείται σημαντικά από άτομο σε άτομο.

Αλκοόλ και ποιότητα ύπνου

Τέλος, το αλκοόλ, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας κάνει να κοιμηθούμε πιο εύκολα, ωστόσο δε βοηθά στο να έχουμε έναν ποιοτικό και τονωτικό ύπνο.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Διαγωνισμός για να κερδίσεις αντηλιακά Korres από το It’s my life by Tina Michaelidou

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό αντηλιακά Korres. Διοργάνωση διαγωνισμού: It’s my life by Tina Michaelidou (tinamichaelidou.wordpress.com) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα.

Greece heavy Snow newsfeast

Βαρύς χειμώνας με κρύο και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Βαρύς χειμώνας με κρύο και χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στην πόλη των Σερρών και στα ορεινά του νομού, ενώ συνθήκες παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία. Στην Κεντρική Μακεδονία ο ουρανός είναι συννεφιασμένος, ενώ οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.  Ο υδράργυρος για την πόλη της Θεσσαλονίκης αναμένεται να φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Λόγω της χιονόπτωσης και […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):