Πρόωρη εμμηνόπαυση: Τι ρόλο παίζει η βιταμίνη D

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένο ασβέστιο, επειδή πίνουν πολύ γάλα ή το αποκτούν με άλλους τρόπους, μπορεί να αποφύγουν την πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το ίδιο συμβαίνει και με το υψηλό επίπεδο βιταμίνης D στον οργανισμό μιας γυναίκας.

Best exercise for strong bones. Health tips by NewsFeast

Οι γυναίκες που έχουν αυξημένο ασβέστιο, επειδή πίνουν πολύ γάλα ή το αποκτούν με άλλους τρόπους, μπορεί να αποφύγουν την πρόωρη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Το ίδιο συμβαίνει και με το υψηλό επίπεδο βιταμίνης D στον οργανισμό μιας γυναίκας.

Εμμηνόπαυση

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης (Σχολή Δημόσιας Υγείας) και Χάρβαρντ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Αλεξάνδρα Πέρντιου-Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό κλινικής διατροφολογίας «American Journal of Clinical Nutrition», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 120.000 γυναίκες ηλικίας 25 έως 49 ετών σε βάθος 30ετίας.

Υψηλά επίπεδα βιταμίνης D

Όσες έπαιρναν την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή τους, είχαν κατά μέσο όρο 13% μικρότερη πιθανότητα πρόωρης εμμηνόπαυσης πριν την ηλικία των 45 ετών. Ενώ όσες είχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στη διατροφή τους, είχαν 17% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Υγεία των οστών

Το ασβέστιο θεωρείται ζωτικό για την υγεία των οστών και είναι η πρώτη φορά που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση. Το γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή ασβεστίου, αλλά το τελευταίο υπάρχει επίσης σε πολλές άλλες τροφές (π.χ. σαρδέλες και μπρόκολο).

Η βιταμίνη D υπάρχει σε ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, στο τυρί, στον κρόκο του αυγού κ.α.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Πρόωρη εμμηνόπαυση έχει περίπου μία γυναίκα στις δέκα, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, οστεοπόρωση και άνοια. Οι ελλείψεις σε ασβέστιο και βιταμίνη D έχουν συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ενδομητρίωση κ.α.

Γυναικεία γονιμότητα

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδιά περιμένοντας έως τα 40 τους και επειδή η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία πριν την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό για μια γυναίκα να αποφύγει την πρόωρη εμμηνόπαυση με τη βοήθεια της κατάλληλης διατροφής.

src: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

nick-papandreou-greek-writer-newsfeast

Δείτε το εισόδημα που δηλώνει ο άπορος συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου και αδελφός του πρώην πρωθυπουργού

Ο γεννηθείς στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια συγγραφέας Νίκος Παπανδρέου και γιος του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μαργαρίτας Παπανδρέου σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής του δήλωσης περνάει δύσκολες ώρες, αν αναλογιστεί κανείς και τα λειτουργικά έξοδα που έχει κανείς όταν μένει σε βίλα στην Εκάλη και κυκλοφορεί με πανάκριβα αυτοκίνητα! Σύμφωνα με τα στοιχεία […]

Διαγωνισμός για να κερδίσεις αντιηλιακά από το PharmacyLab

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό ένα πακέτο αντιηλιακής προστασίας Intermed Luxurious. Διοργάνωση διαγωνισμού: PharmacyLab (pharmacylab.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):