Είσαι άθεος; Μη μας πρήζεις!

«Πάρτι κρεατοφαγίας της Ένωσης Άθεων Θεσσαλονίκης τη Μεγάλη Παρασκευή», έλεγε το δημοσίευμα. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πέρσι, η Ένωση Άθεων είχε διοργανώσει πάλι μια κρεατοκατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ένα Φανερό Δείπνο όπως το ονομάζουν.

«Πάρτι κρεατοφαγίας της Ένωσης Άθεων Θεσσαλονίκης τη Μεγάλη Παρασκευή», έλεγε το δημοσίευμα. Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και πέρσι, η Ένωση Άθεων είχε διοργανώσει πάλι μια κρεατοκατάνυξη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ένα Φανερό Δείπνο όπως το ονομάζουν. Φέτος το πραγματοποιούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. 

Πρόσκληση μέσω Social Media

Καλούν μάλιστα όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν στο δείπνο τους, να στείλουν φωτογραφίες στο hashtag #faneros_deipnos.

Εντάξει, ομολογώ ότι έχει μια πλάκα όλο αυτό, τουλάχιστον αν δεν πιστεύεις σε θεούς και θρησκείες ή αν είσαι ένας μετριοπαθής πιστός έστω. Αν είσαι η κυρία Λουκά ή ο Νίκος Νικολόπουλος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και δεις πάρτι με κοψίδια στην πλατεία της πόλης σου Μεγάλη Παρασκευή, θα βγάλεις φλύκταινες το πιθανότερο.

Έχουν όμως και μια ανωριμότητα τέτοιες πρωτοβουλίες.

Το να κάνω κάτι για να μπω στο μάτι των πιστών, για να τους σηκωθεί η τρίχα, είναι λίγο σαν εφηβική συμπεριφορά τύπου: βγαίνω με το φίλο σου για να με δεις και να ζηλέψεις. Ζούμε βέβαια σε μια χώρα όπου η Εκκλησία έχει έντονη παρουσία ακόμα και σε τομείς που δεν θα έπρεπε να έχει. Αν δεν έχεις σχέση μαζί της σ’ ενοχλεί.

Δεν μπορεί, σ’ ένα κοσμικό κράτος, να κάνουν ανασχηματισμό οι αρχιεπίσκοποι. Ωστόσο, αντιδράσεις όπως η πρόσκληση για κρεατοφαγία τη Μεγάλη Παρασκευή, δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Ύστερα, είναι και το άλλο. Το να προσδιορίζεσαι ως άθεος είναι λάθος.

Είναι σαν να δημιουργείς μια άλλου τύπου θρησκεία, την α-θρησκεία. Οι άνθρωποι δεν προσδιορίζονται από μια μη θέση. Άθεος είναι αυτός που δεν πιστεύει, ναι, αλλά σε τι; Δεν πιστεύει στο Θεό, αλλά δεν πιστεύει και στον Μωάμεθ και στο Δωδεκάθεο και σε χιλιάδες άλλες θρησκείες. Στην τελική, ένας άθεος είναι κάποιος που δεν πιστεύει σε όσες θρησκείες δεν πιστεύει κι ένας χριστιανός, συν μιας επιπλέον.

Επομένως, ο συνειδητός μη πιστός οποιαδήποτε θρησκείας, είναι ένας κανονικός άνθρωπος που διαχωρίζει χωρίς φανατισμό τη θέση του απ’ τη όποια πίστη κι απ’ τους πιστούς των διάφορων θρησκειών.

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της Ένωσης Άθεων επιβεβαίωσα τη σκέψη μου.

Hταν σαν να έβλεπα μια εκκλησιαστική ιστοσελίδα απ’ την ανάποδη: «Θέλεις να συμμετέχεις στην πρώτη αθεϊστική οργάνωση; Θέλεις να σταματήσεις να πληρώνεις άγιο φως, θρησκευτικές ορκωμοσίες, κηδείες, βαφτίσια, μνημόσυνα;  Έλα μαζί μας».

Κάπως έτσι σε προσεγγίζει και η κυρία της ενορίας για να σου κάνει κατήχηση στο Θεό. Αυτοί σε προσεγγίζουν για να σου κάνουν κατήχηση στην αθεΐα. Σαν να θέλουν δηλαδή να σε προσηλυτίσουν ως πιστό στη μη πίστη.

Νομίζω, δεν χρειάζεται τόση φασαρία. Αν δεν θες να γιορτάζεις το Πάσχα, απλώς δεν το γιορτάζεις. Δεν πας στις λειτουργίες, τρως τις μπριζολίτσες σου τη μεγάλη Παρασκευή και την ώρα της Ανάστασης βλέπεις «House of Cards» με τον καλό σου.

Δεν βγαίνεις στη βεράντα να φωνάξεις: «έλα κόσμε να φάμε κοψίδια». Όποιος θέλει, το κάνει.

  • Υ.Γ.: Ισχύει βέβαια και το αντίθετο: είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος; Μη μας πρήζεις κι εσύ.
src: Λίλα Σταμπούλογλου για protagon.gr

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

aussie-million-poker-tournament

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Crown Aussie Millions Poker Championship 2013

Μπορεί το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου του πόκερ να είναι αφοσιωμένο αυτή τη στιγμή στο 2012 World Series of Poker, που πραγματοποιείται στο Las Vegas, όμως αυτό δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τους Αυστραλούς, ώστε να προκαλέσουν λίγο «θόρυβο», ανακοινώνοντας το νέο πρόγραμμα του Aussie Millions 2013. Το Crown Casino της Μελβούρνης, όπου φιλοξενείται κάθε χρόνο […]

win-contest-we-love-wimbledon-tennis-competition

Διαγωνισμός “We love Wimbledon” για να Κερδίσεις 17 μοναδικά Δώρα αξίας άνω των 900 ευρώ

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 17 (δεκαεπτά) μοναδικά Δώρα αξίας άνω των € 900 (ευρώ), από 5 (πέντε) μεγάλες εταιρείες στο χώρο του ελληνικού τένις. Συγκεκριμένα, εσείς καλείστε να προβλέψετε τους 2 (δύο) φιναλίστ, το ζευγάρι του τελικού των Ανδρών και αν βρείτε και τους δύο, ή έναν από τους δύο θα μπείτε στην κλήρωση για τα δώρα. […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):