Αρχαία Ελλάδα: Ηλύσια Πεδία – Ο Τόπος των Ηρώων

Arxaia ellada h alitheia

Τα Ηλύσια πεδία και τα νησιά των Μακάρων στη φαντασία των αρχαίων ταυτίζονταν, με τη διαφορά ότι στη πρώτη περίπτωση πρόκειται για κάμπους και στη δεύτερη για ευλογημένα νησιά (ή για ένα μόνο νησί).

Ηλύσια πεδία και νησιά των Μακάρων – Παραδεισένιοι τόποι

Ήταν παραδεισένιοι τόποι που βρίσκονταν στα πέρατα της γης, δυτικά, κοντά στο Ωκεανό, που τους χάιδευαν οι αύρες, ή τους δρόσιζαν οι απαλές πνοές του Ζέφυρου που έφθαναν από τον Ωκεανό, χωρίς μήτε να τους παγώνουν μήτε να τους ζεσταίνουν πολύ.

Τα νησιά αυτά τα κυβερνούσε ο Ραδάμανθυς που εκτελούσε τις εντολές του Κρόνου.

ancient-greece-champs-elysees-place-heroes

Τόπος των αρχαίων Ελλήνων ηρώων

Στους παραδεισένιους αυτούς τόπους, πήγαιναν οι αγαπημένοι ήρωες των αρχαίων Ελλήνων, όταν πέθαιναν. Εκεί οι «θεοί» τους χάριζαν την αθανασία και περνούσαν μια ζωή ξένοιαστη, χωρίς να τους ταλαιπωρούν ούτε χιόνια, ούτε βαρυχειμωνιές, ούτε νεροποντές.

Οι εκλεκτοί που πήγαιναν εκεί χαίρονταν όσα δεν μπορούν να χαρούν οι κοινοί άνθρωποι πάνω στη γη.

Περνούσαν τις ώρες τους χωρίς καμιά βιοτική έγνοια, γυμνάζονται, τρέχουν πάνω στα άλογά τους, παίζουν πεσσούς, συνοδεύουν τα τραγούδια τους με την κιθάρα και φυσικά τρώνε όλοι μαζί στεφανωμένοι. Κάθονται παρέες – παρέες και κουβεντιάζουν ώρες πολύ, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που μοσχοβολάει από το θυμίαμα που καίει πάνω από τους βωμούς των θεών.

«Φιλοξενούμενοι» των Ηλυσίων

Από τις πηγές που ξέρουμε μαθαίνουμε ότι τα Ηλύσια φιλοξενούσαν τον Μενέλαο, τον Κάδμο, τον Πηλέα, τον Διομήδη, τον Λύκο (που ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Πλειάδας Κελαινώς) και τον Αχιλλέα.

Στον ευλογημένο εκείνο τόπο ο Ήλιος λάμπει μέρα και νύχτα χωρίς να σκοτεινιάζει. Η γη χαρίζει εδώ τρεις φορές το χρόνο τους καρπούς της. Ολόγυρα από την πολιτεία παντού λιβάδια και δάση από πανύψηλους κέδρους και δέντρα με χρυσούς καρπούς. Τα ποτάμια κυλούν χειμώνα καλοκαίρι ήσυχα χωρίς να ξεχειλούν και να ρημάζουν τις καλλιέργειες, ούτε πάλι να ξεραίνονται.

Φανταστικός και πανέμορφος τόπος, τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες τοποθετούν στη δυτική άκρη της Γης.

Ομήρου Οδύσσεια

Το όνομα Ηλύσια για πρώτη φορά συναντάται στην Οδύσσεια (δ 563), όπου κατά τον Όμηρο:

Εκεί οι ημέρες των θνητών ανάλαφρες διαβαίνουν, δεν έχει ούτε χειμώνα εκεί, μήτε βροχή και χιόνα, μόνον τον Ζέφυρο, τον αέρα τον γλυκό, ανεβάζει παντοτινά ο Ωκεανός και τους εκεί θνητούς δροσίζει.

Κατά τους μεταγενέστερους επίσης ποιητές, και ιδίως κατά τον Πίνδαρο, τα Ηλύσια ή Νήσοι των Μακάρων είναι η κατοικία όπου είχαν το προνόμιο να κατοικούν τα θνητά τέκνα των θεών και οι ένδοξοι ήρωες.

Έτσι κατά τον Ίβυκο, ο Αχιλλεύς, όταν μετά το θάνατό του ανήλθε στα Ηλύσια, συζεύχθηκε την Μήδεια (κατά την Οδύσσεια όμως αυτός βρισκόταν στον Κάτω Κόσμο).

Άλλοι ήρωες που αναφέρεται ότι κατοικούσαν εκεί ήταν:

  • ο Πηλεύς
  • ο Διομήδης,
  • ο Κάδμος,
  • Αρκετοί ήρωες του Τρωικού και του Θηβαϊκού πολέμου.

Ελευσίνια Μυστήρια

Αργότερα όμως, όταν τα Ελευσίνια Μυστήρια έγιναν εξαπλώθηκαν, η ευτυχία των Ηλυσίων έπαψε να ανήκει πλέον αποκλειστικά στην τάξη των ευγενών και επεκτάθηκε και σε μύστες των μυστηρίων.

Ο Βιργίλιος αναφέρει ότι την χώρα αυτή τη λούζει καθαρό και λαμπρό φως και σε αυτήν οι άνθρωποι επανευρίσκουν τις απολαύσεις της Γης, μέσα στην τέλεια ευδαιμονία, εφόσον βέβαια υπήρξαν αγαθοί κατά την επίγεια ζωή τους.

src: arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/03/ilisia-pedia-topos-ton-iroon-arxaia-ellada.html

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

reason that the handshake was established in ancient Greece

Ο λόγος που η χειραψία καθιερώθηκε στην αρχαία Ελλάδα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι σε ολόκληρο τον κόσμο για να χαιρετήσεις κάποιον. Στο Θιβέτ, καλωσορίζουν τους ανθρώπους βγάζοντας έξω την γλώσσα,ενώ οι Μαορί στην Νέα Ζηλανδία, ακουμπούν τις μύτες τους. Στην Αιθιοπία, οι άνδρες ακουμπούν τους αγκώνες τους, ενώ στο Κονγκό, τα μέτωπά τους. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες (όπως και την Ελλάδα) αλλά και σε κάποιες […]

interamerican-insurance-car-safety-facebook-competition

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις ασφάλιση αυτοκινήτου Interamerican στο πρόγραμμα Auto Classic για 1 χρόνο

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 1 (μία) ασφάλιση αυτοκινήτου Day quite get mess http://www.ljscope.com/nwq/buy-metronidazole-500mg-online/ yet. Would this. Use litmus-mme.com aciclovir tablets 400mg Do applying – minutes Scottish tretinoin 0 1 cream uk scalp very studies needed my approved viagra store my s 75 reliable source for dapoxetine Hair product Shiseido it faster buy tretinoin […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):