Ποιες νηστήσιμες τροφές θα σας δώσουν το ασβέστιο που χρειάζεστε

Ποιες νηστήσιμες τροφές θα σας δώσουν το ασβέστιο που χρειάζεστε

Lenten foods calcium fasting

Με την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά για πολλούς και η περίοδος της νηστείας, κατά την οποία αποφεύγεται πλήρως η κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης

Το γεγονός αυτό, οδηγεί αναπόφευκτα στη μείωση της πρόσληψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αναπληρωθούν. Ένα από αυτά είναι το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για την προστασία της σκελετικής υγείας, ενώ παράλληλα συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη σύσπαση των μυϊκών και νευρικών ινών.


loading...

Διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου

Το μεγαλύτερο ποσοστό της διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου, προέρχεται από την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Έτσι, κατά τη διάρκεια της νηστείας, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση εναλλακτικών πηγών του, προκειμένου να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα πρόσληψης. Σε αυτές, περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα ξερά φασόλια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι και τα προϊόντα του.

Βαθμός απορρόφησης ασβεστίου

Από την άλλη, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται και ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός απορρόφησης ασβεστίου από τις παραπάνω πηγές. Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να περιορίζεται η χρήση προστιθέμενου αλατιού στο φαγητό και η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό, καθώς η αυξημένη πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ρυθμό αποβολής ασβεστίου από τα ούρα.

Τέλος, συστήνεται η αποφυγή της ταυτόχρονης κατανάλωσης πηγών ασβεστίου και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, όπως το τσάι, η σοκολάτα, το σπανάκι, τα παντζάρια, οι μπάμιες, οι φράουλες, τα αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα και τα προϊόντα σόγιας.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):