Υγεία: Η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τα παιδιά από την κατάθλιψη

Υγεία: Η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τα παιδιά από την κατάθλιψη

Health: Physical activity protects children from depression

Νέα μελέτη δείχνει πως τα παιδιά που αφιερώνουν χρόνο σε μέτριας προς υψηλής έντασης άσκηση, η οποία προκαλεί έντονο λαχάνιασμα και εφίδρωση, έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης στο μέλλον.


loading...

Διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περίπου 800 παιδιά ηλικίας 6 ετών, τα οποία επαναξιολόγησαν στην ηλικία των 8 και 10 ετών. Για την εκτίμηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας χρησιμοποιήθηκαν επιταχυνσιόμετρα, ενώ η πνευματική υγεία των παιδιών αξιολογήθηκε μέσα από συνεντεύξεις με τους γονείς.

Λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης για τα παιδιά που είναι περισσότερο σωματικά δραστήρια.

Συνολικά, βρέθηκε πως τα παιδιά που ήταν περισσότερο σωματικά δραστήρια, αφιερώνοντας χρόνο σε μέτριας προς υψηλής έντασης άσκηση, στην ηλικία των 6 και 8 ετών, είχαν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης μέσα στα επόμενα 2 έτη.

Η άσκηση μπορεί να συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση και την πνευματική τους ανάπτυξη

Η προστατευτική δράση της άσκησης

Η μελέτη δεν εξέτασε τους μηχανισμούς στους οποίους μπορεί να οφείλεται η προστατευτική δράση της άσκησης, αν και οι ερευνητές κάνουν διάφορες υποθέσεις. Ειδικότερα, αναφέρουν πως η σωματική δραστηριότητα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών, με αποτέλεσμα να μη συλλογίζονται ή αναμασούν αρνητικές εμπειρίες. Από την άλλη, φαίνεται ότι τα δραστήρια παιδιά έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ενώ ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η άσκηση μπορεί να συμβάλλει και στην κοινωνικοποίηση και την πνευματική τους ανάπτυξη.

Τέλος, όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν πως η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τη σωματική, αλλά και για την πνευματική υγεία, ενώ συστήνουν την περαιτέρω διερεύνηση της παρατηρούμενης συσχέτισης, μέσα από μελέτες παρέμβασης.

src: neadiatrofis.gr/2017/03/h-somatiki-drastiriotita-prostatevei-ta-paidia-apo-tin-katathlipsi.html

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):