Υγεία: Πρώτη φορά στην ιστορία θεραπεύτηκε η δρεπανοκυτταρική αναιμία

Ένας Γάλλος έφηβος που έπασχε από δρεπανοκυτταρική αναιμία, έγινε ο πρώτης ασθενής στον κόσμο που φαίνεται να θεραπεύθηκε χάρη σε μια πρωτοποριακή γενετική θεραπεία.

sickle cell anemia

Ένας Γάλλος έφηβος που έπασχε από δρεπανοκυτταρική αναιμία, έγινε ο πρώτης ασθενής στον κόσμο που φαίνεται να θεραπεύθηκε χάρη σε μια πρωτοποριακή γενετική θεραπεία.

Θεραπεία δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Η διαδικασία θεραπείας για την δρεπανοκυτταρική αναιμία έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο Παίδων Νεκέρ του Παρισιού και ανοίγει πλέον παράθυρο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από την εν λόγω πάθηση του αίματος.

New England Journal of Medicine

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Φιλίπ Λεμπούλς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», επέφεραν τις κατάλληλες γενετικές αλλαγές στον μυελό των οστών του νέου, όπου παράγεται το αίμα, ώστε πλέον ο οργανισμός του να παράγει ξανά υγιή ερυθροκύτταρα.

Ο έφηβος δεν χρειάζεται να παίρνει τα φάρμακά του ή να κάνει μεταγγίσεις αίματος, καθώς εδώ και 15 μήνες δεν υπάρχουν ίχνη της νόσου στο αίμα του, σύμφωνα με το BBC.

Γενετική αιτιολογία δρεπανοκυτταρικής αναιμίας

Στη συγκεκριμένη πάθηση, που έχει γενετική αιτιολογία, τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο μέσα στο αίμα, παραμορφώνονται σαν δρεπάνια (εξ ου και το όνομα της νόσου), ενώ προσκολλώνται μεταξύ τους, πράγμα που δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, με συνέπεια να προκαλείται πόνος, βλάβη στα όργανα και πιθανώς πρόωρος θάνατος.

sickle cell anemia

Ο νεαρός ασθενής είχε τόσο σοβαρή βλάβη στα όργανά του, που είχε υποβληθεί σε αφαίρεση σπλήνας και αντικατάσταση ισχύων. Κάθε μήνα έπρεπε να πηγαίνει στο νοσοκομείο για μετάγγιση αίματος.

Αισιοδοξία με τη νέα γονιδιακή θεραπεία

Ο Λεμπούλς εμφανίσθηκε επιφυλακτικός κατά πόσο επιτεύχθηκε πλήρης ύφεση ή οριστική «θεραπεία», επειδή πρόκειται για τον πρώτο ασθενή. Δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι η νέα γονιδιακή θεραπεία έχει τη δύναμη να μεταμορφώσει τις ζωές των ασθενών.

Προς το παρόν, η γενετική θεραπεία μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο σε νοσοκομεία και εργαστήρια αιχμής στη Δύση, αλλά οι περισσότεροι ασθενείς προέρχονται από χώρες της Αφρικής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Η αρχαιότερη υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρου στην σύγχρονη Ελλάδα

Πρόκειται για το μοναδικό υπόγειο λατομείο μαρμάρου στον ευρύτερο χώρο της Λαυρεωτικής. Μάλλον πρόκειται για το παλαιότερο υπόγειο λατομείο μαρμάρου στην Ελλάδα στην σύγχρονη εποχή, το οποίο διανοίχτηκε στις  αρχές του 20ού αι. και λειτούργησε κατά διαστήματα από τότε ως τις αρχές του 1970.

seized-160-kilos-cannabis-greek-albanian-border-police

Κατάσχεση 160 κιλών ινδικής κάνναβης στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας

Κατάσχεση 160 (εκατόν εξήντα) κιλών ινδικής κάνναβης, στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, στην περιοχή Κονίσπολη, κοντά στο συνοριακό φυλάκιο του Μαυροματίου, πραγματοποιήθηκε από την αλβανική αστυνομία. Εκπρόσωπος της αστυνομίας των Αγίων Σαράντα, δήλωσε ότι η ινδική κάνναβη (Cannabis indica) είχε προορισμό την ελληνική αγορά. Είπε, επίσης, ότι όταν οι έμποροι ναρκωτικών συνειδητοποίησαν ότι τους κυνηγούσαν […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):