Αστυνομικές ειδήσεις: Εξιχνιάστηκε απάτη με το Bitcoin και θύματα Έλληνες

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συναλλαγών σε Ανταλλακτήριο Εικονικών – Ψηφιακών Νομισμάτων (Bitcoin). Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει η εμπλοκή τριών νομικών προσώπων που εδρεύουν στην αλλοδαπή, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή και άλλων αλλοδαπών ατόμων και εταιρειών.

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας εξιχνιάσθηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης, που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια συναλλαγών σε Ανταλλακτήριο Εικονικών – Ψηφιακών Νομισμάτων (Bitcoin) και σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της απάτης με υπολογιστή.

Από την μέχρι τώρα έρευνα έχει προκύψει εμπλοκή τριών αλλοδαπών νομικών προσώπων, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή και άλλων αλλοδαπών ατόμων και εταιρειών.

Σύμφωνα με την αστυνομία προηγήθηκαν καταγγελίες Ελλήνων που έπεσαν θύματα απάτης και συκοφαντικής δυσφήμησης από άγνωστους δράστες, οι οποίοι παρεμβάλλονταν κατά τη διάρκεια συναλλαγών – αγοραπωλησιών ψηφιακών εικονικών νομισμάτων «Bitcoin» σε διαδικτυακό Ανταλλακτήριο Ιστοσελίδα Ψηφιακών – Εικονικών Νομισμάτων που εδρεύει σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα καταγγελλόμενα αφού υποβλήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αλληλογραφία με τις αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, προκειμένου να γνωστοποιηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη των αγνώστων δραστών που παρεμβλήθηκαν της διαδικασίας.

Ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών

Από την ψηφιακή ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών που παρασχέθηκαν καθώς επίσης και από επικοινωνία που ακολούθησε με αρμόδιες εταιρείες υπηρεσιών φιλοξενίας και παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών αλλοδαπών νομικών προσώπων.

Η έρευνα για τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς – ομοειδείς πράξεις συνεχίζεται, ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί για την παράνομη δράση τους και οι αρμόδιες αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου ότι ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι όταν αγοράζουν, κατέχουν ή ανταλλάσσουν εικονικά – ψηφιακά νομίσματα (Bitcoin) σε διαδικτυακά ανταλλακτήρια εικονικών-ψηφιακών νομισμάτων, όπως:

  • Ο κίνδυνος απώλειας χρημάτων κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών, καθώς οι πλατφόρμες αυτές δεν υπόκεινται σε ρύθμιση και ορισμένες από αυτές έπαυσαν να λειτουργούν ή κατέρρευσαν.
  • Η αξία ενός ψηφιακού-εικονικού νομίσματος δύναται να αλλάξει δυναμικά, είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί ακόμη και να μηδενιστεί.
  • Το ψηφιακό πορτοφόλι αποθήκευσης των συγκεκριμένων εικονικών νομισμάτων μπορεί να υποκλαπεί, ενώ η ανάκτηση του κλειδιού ή του κωδικού πρόσβασης του καθίσταται τεχνικά ιδιαίτερα δυσχερής έως και αδύνατη.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Τα πέντε όπλα που κάνουν τη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας

Τι είναι αυτά τα όπλα που καθορίζουν τη νίκη ή την ήττα στη μάχη των αντίπαλων δυνάμεων; Νίκη ή ήττα – ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου. Τα πέντε όπλα στο οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που κάνουν τη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας.

erdogan army and greek army

Τουρκία: Δεν μπορεί να νικήσει σε πόλεμο με την Ελλάδα γιατί. . .

Ολική καταστροφή των σχεδίων του Τούρκου προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο προβλέπει σύμβουλος του Κρεμλίνου. Η Τουρκία δεν έχει την ικανότητα να νικήσει την Ελλάδα γιατί δεν έχει πολεμική εμπειρία για να αντιμετωπίσει έναν τακτικό στρατό. Επίσης, έχει ανοικτά πολλά μέτωπα. Τη διαπίστωση αυτή κάνει ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Alexey Pishenkov, με άρθρο του, στο οποίο σχολιάζει την έκβαση μιας ενδεχόμενης ένοπλης […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):