Καθαρά Δευτέρα: Η διατροφική αξία της ταραμοσαλάτας

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο του σαρακοστιανού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, καθώς και έδεσμα που πολλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Βασικό συστατικό της είναι ο ταραμάς, που αποτελείται από αυγά ψαριών.

Ash Monday: The nutritional value of taramosalatas

Η ταραμοσαλάτα αποτελεί χαρακτηριστικό πιάτο του σαρακοστιανού τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, καθώς και έδεσμα που πολλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Λευκός και ροζ ταραμάς

Βασικό συστατικό της είναι ο ταραμάς, που αποτελείται από αυγά ψαριών. Στην αγορά διατίθενται δύο είδη ταραμά, ο λευκός και ο ροζ, με τον πρώτο να θεωρείται ποιοτικά ανώτερος, αφού δεν περιέχει πρόσθετες χρωστικές ουσίες.

Θρεπτική αξία ταραμά

Αναφορικά με τη θρεπτική του αξία, ο ταραμάς προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά. Ειδικότερα, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, η οποία συμμετέχει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου και τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα, ο ταραμάς διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, σελήνιο και βιταμίνη D, καθώς και σημαντικά ποσά βιταμινών Α και Ε, ψευδαργύρου και απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων.

Η ταραμοσαλάτα διαθέτει και υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο

Από την άλλη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η ταραμοσαλάτα διαθέτει και υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αφού για την παρασκευή της χρησιμοποιείται αυξημένη ποσότητα ελαιολάδου. Συνεπώς, αν και αποτελεί μια θρεπτική επιλογή που μπορεί να ενισχύσει τη διατροφική αξία του γεύματος, θα ήταν καλό να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα, ειδικά από άτομα που προσπαθούν να ρυθμίσουν το σωματικό τους βάρος.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Γυναικολογία: Αυτά είναι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης ΠΡΙΝ την καθυστέρηση

Θα μπορούσατε να είστε έγκυος; Η απόδειξη είναι το τεστ κυήσεως. Αλλά ακόμη και προτού να «χάσετε» μια περίοδο, ίσως υποψιάζεστε (ή ελπίζετε…) ότι είστε έγκυος. Για μερικές γυναίκες, τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

head headache brain cancer human nerves

Εγκέφαλος: Ποιά διατροφή είναι εχθρός της υγείας του

Ο εγκέφαλος, αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος. Βρίσκεται εντός του εγκεφαλικού κρανίου και περιβάλλεται από τρεις προστατευτικούς υμένες, τις μήνιγγες. Αποτελείται από δύο ημισφαίρια τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους από την επιμήκη σχισμή. Θα μπορούσε, λοιπόν, βάση σπουδαιότητας, να χαρακτηριστεί ως το «κέντρο ελέγχου» του οργανισμού μας. Η Διατροφή καθορίζει […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):