Εκκλησία: Το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου στον Άρειο Πάγο

Άκυρα τα συμβόλαια – Τόσο το Εφετείο όσο και ο εισηγητής αρεοπαγίτης συγκλίνουν ότι ουδέποτε στο πέρασμα του χρόνου η Μονή απέκτησε την κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας. Κακώς ανταλλάχτηκαν μερίδια της Λίμνης Βιστωνίδας και τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί είναι άκυρα, είναι το «δια ταύτα» των σημερινών συζητήσεων στον Άρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω λίμνης!

mount-athos-peninsula-macedonia-greece-world-heritage-site

Άκυρα τα συμβόλαια – Τόσο το Εφετείο όσο και ο εισηγητής αρεοπαγίτης συγκλίνουν ότι ουδέποτε στο πέρασμα του χρόνου η Μονή απέκτησε την κυριότητα της Λίμνης Βιστονίδας.

Σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

Κακώς ανταλλάχτηκαν μερίδια της Λίμνης Βιστονίδας και τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί είναι άκυρα, είναι το  «δια ταύτα» των σημερινών συζητήσεων στον Άρειο Πάγο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω λίμνης.

Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησαν σήμερα δύο σκέλη του γνωστού σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου που έχει ξεκινήσει από το 2008 και έχουν εμπλακεί πολιτικά, νομικά, φυσικά και άλλα πρόσωπα.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς λίμνης Βιστονίδας

Το πρώτο και πλέον ανώδυνο προσωρινά είναι ότι αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Φθινόπωρο η αναίρεση της  Μονής Βατοπεδίου κατά της απόφασης του Τριμελές Εφετείου Θράκης (του έτους 2015) με την οποία δικαιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς  της  λίμνης Βιστονίδας  και  των παραλίμνιων εκτάσεων  της, συνολικού εμβαδού 27.000 στρεμμάτων. Την αναβολή της συζήτησης ζήτησε η Μονή και το αίτημα έγινε δεκτό.

Το δεύτερο σκέλος αφορά δύο αναιρέσεις για την  ανταλλαγή μεριδίων της λίμνης με δύο ακίνητα, το ένα στο Λαύριο και το άλλο στην Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησαν δύο αναιρέσεις  της Μονής κατά αποφάσεων του Εφετείου Αθηνών που έχουν δικαιώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Δικονομική ερμηνεία του αιτήματος της Μονής

Όμως, η Μονή λόγω αναβολών που είχαν ήδη λάβει κατά το παρελθόν, ζήτησε οι αναιρέσεις της να μην εισαχθούν προς  συζήτηση. Το αίτημα προβλημάτισε δικονομικά τους αρεοπαγίτες, οι οποίοι δεν συζήτησαν μεν τις αναιρέσεις, αλλά επιφυλάχθηκαν να  ερμηνεύσουν δικονομικά το αίτημα της Μονής, να μην εισαχθούν προς συζήτηση, εάν αποτελεί παραίτηση ή όχι, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Δηλαδή θα αποφανθούν εάν το επίμαχο αίτημα είναι παραίτηση, εάν θα το απορρίψουν, εάν εκδώσουν απόφαση, κλπ.

Πάντως, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία ο Άρειος Πάγος, εκδώσει απόφαση, όλες οι άλλες εκδοχές, αναβιώνουν τις εφετειακές αποφάσεις.

Το Εφετείο

Το Εφετείο, όσο και ο εισηγητής αρεοπαγίτης Βασίλης Πέππας, συγκλίνουν στο ότι είναι άκυρα τα συμβόλαια ανταλλαγής  τμήματος της Μονής με δύο ακίνητα. Το πρώτο ακίνητο είναι δασική έκταση 148 στρεμμάτων στο Λαύριο αντικειμενικής αξίας 892.000 ευρώ  και το δεύτερο είναι στην περιοχή Καπνοθηκών της Νέας Κρήνης του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, αντικειμενικής αξίας 3 εκατ. ευρώ.

Τόσο το Εφετείο όσο και ο εισηγητής αρεοπαγίτης συγκλίνουν ότι ουδέποτε στο πέρασμα του χρόνου (Βυζάντιο, Τουρκοκρατία, κλπ.) η Μονή απέκτησε την κυριότητα της Λίμνης Βιστονίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και ότι  είναι ανεπίδεκτη μεταβίβασης η επίμαχη  λίμνη.

Πάντοτε η εν λόγω λίμνη ήταν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ως προς την δασική έκταση

Επιπρόσθετα, ως προς την δασική έκταση αμφότεροι (Εφετείο και εισηγητής αρεοπαγίτης) επισημαίνουν ότι παραβιάστηκαν και οι συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν το δάσος και τις δασικές εκτάσεις.

Τονίσθηκε ακόμη ότι για την ανταλλαγή των επίμαχων εκτάσεων πλέον της ευθύνης της Μονής, έχουν ευθύνη κατά 50% και τα όργανα του Δημοσίου που είχαν εμπλακεί στην όλη υπόθεση.

Κατέληξαν και οι δύο (Εφετείο και εισηγητής) ότι τα ακίνητα πρέπει να επιστραφούν στο Ελληνικό Δημόσιο και φυσικά τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί είναι άκυρα.

Αποζημίωση χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Δημοσίου

Παράλληλα, το Εφετείο είχε επιδικάσει για κάθε μια από τις δύο υποθέσεις ανταλλαγής ακινήτων αποζημίωση χρηματικής ικανοποίησης υπέρ του Δημοσίου το ποσό των 90.000 ευρώ (συνολικά 180.000 ευρώ) την οποία πρέπει να καταβάλλει η Μονή.

Αντίθετα, ο κ. Πέππας, υποστήριξε ότι το ζήτημα της αποζημίωσης έχει υποπέσει σε 5ετή παραγραφή και κατά συνέπεια, δεν οφείλει η Μονή να καταβάλλει  το ποσό των 180.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

sony-tv-full-high-definition-3d-sport-competition-newsfeast

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις μία Sony Full High Definition 2D και 3D τηλεόραση 46″

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 1 (μία) τηλεόραση 2D και 3D Full High Definition 46″ (ιντσών) της εταιρείας Sony, καθηλωθείτε σε μια αυθεντική κινηματογραφική ατμόσφαιρα και μετατρέψτε την τηλεόρασή σας στο επίκεντρο της οικιακής ψυχαγωγίας. Διοργάνωση διαγωνισμού: Sport.gr Ημερομηνία κλήρωσης του διαγωνισμού (ώρα): Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 (12:00) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε μέρος και να κερδίσετε το δώρο του διαγωνισμού […]

Pompeii: Ceremonial four wheel chariot discovery

Πομπηία: Σχεδόν άθικτο ρωμαϊκό άρμα στο φως

Σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο τελετουργικό άρμα (σχεδόν άθικτη άμαξα), το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη κοντά στους στάβλους μιας αρχαίας έπαυλης, βορειοδυτικά της αρχαίας Πομπηίας. Νέο αρχαιολογικό εύρημα στην Πομπηία Το σχεδόν τέλεια διατηρημένο τετράτροχο άρμα, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ορείχαλκο και κασσίτερο, βρέθηκε κοντά στους […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):