Σεξ και μουσική ερεθίζουν τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο λένε οι επιστήμονες

Το ίδιο νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για το σεξ, τα ναρκωτικά, το φαγητό ή την μουσική.

Sex and music stimulate the brain in the same way scientists say

Καναδοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το σεξ, τα ναρκωτικά και η μουσική (όχι μόνο η ροκ βέβαια) ενεργοποιούν το ίδιο κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου.

Ίδιο νευροχημικό σύστημα για σεξ, ναρκωτικά, φαγητό ή μουσική

Το ίδιο νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για το σεξ, τα ναρκωτικά, το φαγητό ή την μουσική.

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών ουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, οι άνθρωποι δεν ευχαριστιούνταν πλέον τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια – τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.

Επιβεβαιώθηκε ότι το σεξ, τα ναρκωτικά και η μουσική ενεργοποιούν το ίδιο κέντρο απόλαυσης του εγκεφάλου.

Nature Scientific Reports

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα (και μουσικό) Ντάνιελ Λεβίτιν του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports», πειραματίσθηκαν με 17 εθελοντές που άκουσαν την αγαπημένη τους μουσική στο εργαστήριο.

Ναλτρεξόνη (naltrexone)

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν τη λειτουργία του συγκεκριμένου νευροχημικού συστήματος με το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο ναλτρεξόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών εθισμού, οι εθελοντές απέκτησαν ανηδονία απέναντι στη μουσική.

Έκαναν πλέον δηλώσεις του τύπου «ξέρω ότι είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, όμως δεν ακούγεται ως συνήθως» ή «καλούτσικο είναι, αλλά δεν μου προκαλεί κάτι ιδιαίτερο».

Επιστημονική απόδειξη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τα οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται άμεσα στην απόλαυση της μουσικής, όπως συμβαίνει με το σεξ (και όχι μόνο).

Βιολογικό υπόβαθρο ανθρώπου – μουσικής

Η νέα μελέτη φωτίζει έτσι περισσότερο το βιολογικό υπόβαθρο της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από μια μακρά εξελικτική πορεία.

Μεταξύ άλλων, αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι κάνουν πιο ευχάριστα και ξεκούραστα σωματική άσκηση, όταν παράλληλα ακούνε μουσική, καθώς ο εγκέφαλός τους απελευθερώνει αυτές τις οπιοειδείς χημικές ουσίες.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Πώς ταξίδευαν τα μωρά στο αεροπλάνο το 1950;

Ο σκοπός των αεροπορικών εταιρειών είναι πάντα το ταξίδι να είναι άνετο και ασφαλές για τους επιβάτες. Σπάνιες φωτογραφίες από το 1950 δείχνουν πώς ταξίδευαν τα μωρά στα αεροπλάνα και πιο συγκεκριμένα με την British Overseas Airways Corporation.

protect-newsfeast

Καινοτομία για την ασφάλεια και προστασία της μηχανής με το Protect 486 από τον Ισπανό Marc Graells Ballve

O Marc Graells Ballve δημιούργησε ένα σύστημα συναγερμού για μοτοσυκλέτες, διαφορετικό από ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Φεύγει τελείως από την λογική του λουκέτου ή του ηχητικού συναγερμού και κατασκευάζει ένα φορητό καταφύγιο για τη μοτοσυκλέτα.  Η δημιουργία, σύμφωνα με τον ίδιο βασίζεται στο θηλαστικό Armadillo και σε αυτό που η φύση του έχει δημιουργήσει τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):