Τι είναι η ζάχαρη καρύδας και σε τι διαφέρει από την κοινή ζάχαρη

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Πρόκειται για μια γλυκαντική ουσία που διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική της κοινής ζάχαρης και καταλληλότερη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη.

What is coconut sugar and how is it different from the common sugar

Η ζάχαρη καρύδας είναι ένα σχετικά νέο για την ελληνική αγορά προϊόν, το οποίο έχει αρχίσει να κεντρίζει το ενδιαφέρον των καταναλωτών. Πρόκειται για μια γλυκαντική ουσία που διαφημίζεται ως πιο υγιεινή εναλλακτική της κοινής ζάχαρης και καταλληλότερη για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού της δείκτη.

Γλυκαντική ύλη

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια γλυκαντική ύλη που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς κι επομένως δε μπορούμε να πούμε πως οι ισχυρισμοί υγείας που τη συνοδεύουν υποστηρίζονται από ερευνητικά δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση, η ζάχαρη καρύδας φαίνεται ότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με την κοινή ζάχαρη, γεγονός που την καθιστά ενδεχομένως λιγότερο επιβαρυντική για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Γλυκαιμικός δείκτης

Ωστόσο, δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά πως ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου δεν αποτελεί το μοναδικό παράγοντα που επηρεάζει τη μεταγευματική απόκριση γλυκόζης, καθώς η σύσταση του γεύματος, το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που καταναλώνονται και οι αντίστοιχες αναλογίες, μπορούν να τη διαφοροποιήσουν σημαντικά.

Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως η ζάχαρη καρύδας δε διαφέρει από την κοινή ζάχαρη όσον αφορά στο θερμιδικό της περιεχόμενο.

Προσοχή στο προϊόν που επιλέγεται

Με λίγα λόγια, αποδίδει περίπου τις ίδιες θερμίδες και συνεπώς η κατανάλωσή της θα πρέπει να συνυπολογίζεται στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη του ατόμου. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα πρέπει να δίνουν προσοχή στο προϊόν που επιλέγουν, καθώς πολλά μπορεί να αποτελούνται από μείγμα ζάχαρης καρύδας και άλλων απλών σακχάρων.

Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως η ζάχαρη καρύδας θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική επιλογή της κοινής ζάχαρης, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο.

Πριν όμως τη χαρακτηρίσουμε ως πιο υγιεινή, θα πρέπει να περιμένουμε τα συμπεράσματα μελετών που θα εξετάσουν την επίδραση της συστηματικής κατανάλωσής της στον οργανισμό και την υγεία.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Καρκίνος: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με το πότε έρχεται η πρώτη περίοδος

Εκατοντάδες νέα γονίδια που επηρεάζουν τον χρόνο έναρξης της περιόδου στα κορίτσια και την είσοδό τους στην εφηβεία, έφερε στο φως μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών της διασποράς. Μάλιστα, όσο πιο πρόωρη είναι η έναρξη της εφηβείας, τόσο φαίνεται να αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο αργότερα στην ζωή της γυναίκας.

Honey and Cinnamon

DHT: Τροφές που καταπολεμούν την τριχόπτωση

Πολλές φορές η τριχόπτωση οφείλεται στην έλλειψη της διυδροτεστοστερόνης (DHT). Μια ορμόνης παρόμοιας με την τεστοστερόνη. Το σώμα σας μετατρέπει φυσικά περίπου το 5% της τεστοστερόνης σε DHT χρησιμοποιώντας ένα ένζυμο που ονομάζεται 5-alpha reductase. Με τον αποκλεισμό αυτού του ενζύμου, πολλά τρόφιμα πιστεύεται ότι μειώνουν την παραγωγή DHT από την τεστοστερόνη και αποτρέπουν την […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):