Το παραδοσιακό ραβανί μπορείτε να το σερβίρετε με βατόμουρα και μια μπάλα παγωτό.
Υλικά Συνταγής:
- ½ φλ. ζάχαρη
- 1 κουταλιά λάδι (ελαιόλαδο ή σπορέλαιο) + λίγο για τη φόρμα
- 1 κουταλάκι βανίλια
- 4 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλ. σιμιγδάλι
- 1 κοφτή κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- 2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Σιρόπι:
- 2 φλ. νερό
- 1 1/4 φλ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι, ο χυμός
Εκτέλεση
Λαδώνετε (ή βουτυρώνετε) ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 20 εκ. περίπου και ντύνετε τον πάτο του με αντικολλητική λαδόκολλα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε όλα τα υλικά μαζί και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα, το αφήνετε να κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 7-8 λεπτά. Το αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι με το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε με το μίξερ σε ένα μεγαλύτερο μπολ το λάδι με τη ζάχαρη και τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν και ύστερα προσθέτετε μέσα λίγο-λίγο το μείγμα του σιμιγδαλιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αδειάζετε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνετε το ραβανί για ½ περίπου ώρα ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνή.
Το βγάζετε, το κόβετε σε 9 τετράγωνα κομμάτια και με ένα κουτάλι το περιχύνετε με το σιρόπι, μέχρι να απορροφηθεί όλο ομοιόμορφα. Αν θέλετε, το σερβίρετε πασπαλισμένο με ινδοκάρυδο ή το συνοδεύετε με βατόμουρα ή σιρόπι σοκολάτας.