Μανταρίνι: Το φρούτο που χαρίζει μακροζωία

mandarin

Ο κυρίαρχος των φρούτων του χειμώνα –το μανταρίνι- ήρθε στη χώρα μας μετά το 1850, ωστόσο η ιστορία του ξεκινά από την Κίνα και μάλιστα πριν από 3000 χρόνια. Πήρε το όνομά του από τους Μανδαρίνους, τους κινέζους αξιωματούχους, λόγω του χρώματός του που ήταν όμοιο με αυτό της στολής των εν λόγω αξιωματούχων.

Το μανταρίνι είναι όχι άδικα ο βασιλιάς του χειμώνα, καθώς είναι το πιο νόστιμο και ζουμερό εσπεριδοειδές, και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε ασθένειες και νοσήματα. Τρώγεται ωμό ή ως γλυκό ή ως ρόφημα και ποτό (λικές με γεύση μανταρίνι). Το μανταρίνι είναι διαθέσιμο από το Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και αποτελεί το λατρεμένο φρούτο των παιδιών λόγω της γλυκιάς του γεύσης και του όμορφου χρώματός του.

Μανταρίνι- ο θρεπτικός του πλούτος

Το μανταρίνι είναι μία πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης C. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Α, κάλιο, νάτριο, βρώμιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες και φολικό οξύ. Το πλήθος των θρεπτικών συστατικών του συμπληρώνουν ο σίδηρος, οι υδατάνθρακες και ο φώσφορος.

Η καθημερινή κατανάλωση μανταρινιού βοηθά στη θωράκιση της άμυνας του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουρολογικού συστήματος. Απομακρύνει τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο σώμα μας.  Έχει αξιοσημείωτη προληπτική δράση κατά των παθήσεων της καρδιάς, των ματιών, του διαβήτη, της αρθρίτιδας και της αρτηριοσκλήρυνσης. Επίσης, βελτιώνει και την όψη της επιδερμίδας.

Το γευστικότατο μανταρίνι βοηθά στην πέψη της τροφής, αλλά και στην καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου. Η συχνή κατανάλωσή του ηρεμεί το στομάχι και το νευρικό σύστημα, προσφέροντας έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σταθερό επίπεδο.

Εν ολίγοις, το μανταρίνι είναι ίσως το πιο οικονομικό και εύκολο μυστικό της μακροζωίας που μπορεί να έκρυβαν για πολλά χρόνια οι Κινέζοι, όμως πλέον αποτελεί «θείο δώρο» και για τους Ευρωπαίους.

Προσδίδει στον οργανισμό μας μόλις 54 θερμίδες και πολλά- πολλά θρεπτικά οφέλη. Συχνά αναφέρεται και ως αποτελεσματικό πρόληψη κατά του καρκίνου. Ειδικότερα, η κατανάλωση εσπεριδοειδών μειώνει πολύ τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από καρκίνο του ήπατος.

Το μανταρίνι προλαμβάνει επίσης την παχυσαρκία και οι παιδίατροι και οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνεται τακτικά από παιδιά. Το μανταρίνι τρώγεται ευχάριστα από τα παιδιά, διότι είναι εύγευστο, γλυκό και έχει ζωηρό χρώμα και ευχάριστη όψη. Το φρούτο αυτό δεν θα καταφέρει μόνο να γλυκάνει με τη γεύση του τα παιδιά, αλλά θα τα προστατεύσει και από τις λοιμώξεις που είναι εύκολο να μεταδοθούν από τη στενή επαφή των παιδιών μέσα στις σχολικές αίθουσες.

Για την πιο πλήρη προστασία του οργανισμού χρειάζεται να καταναλώνουμε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Συνιστάται, λοιπόν, μέχρι το Φεβρουάριο να καταναλώνετε και ένα μανταρίνι την ημέρα.

Από την Ιωάννα Βλάσση

src src src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

wwe-raw-maria-menounos-wrestlemania

WWE RAW: Δείτε την Μαρία Μενούνος σε πραγματικό ρινγκ!

Η Ελληνοαμερικανά Μαρία Μενούνος μετά το στοίχημα που έβαλε με τον παρουσιαστή Mario Lopez και τον ανταποκριτή AJ Calloway του καναλιού Extra ότι αν δεν κερδίσει η αγαπημένη της ομάδα στο Super Bowl θα έκανε τα χρέη της παρουσιάστριας φορώντας μόνο ένα μπικίνι, τώρα έρχεται να μας συναρπάσει με τις εκπληκτικές τις ικανότητες στο ρινγκ, […]

heroin-car-tank-police-kastanies-evros-newsfeast

Αντί για βενζίνη είχε ηρωίνη ένας 51άχρονος Βούλγαρος στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου

Μετά τον εντοπισμό 25 (είκοσι πέντε) κιλών ηρωίνης σε ρεζερβουάρ οχήματος, το τελωνείο στις Καστανιές του Έβρου βρίσκεται σε επιφυλακή. Η ναρκωτική ουσία (ηρωίνη) εντοπίστηκε στο ρεζερβουάρ του οχήματος το οποίο οδηγούσε 51άχρονος Βούλγαρος άντρας, ο οποίος είχε ξεκινήσει από την Τουρκία και είχε προορισμό την Βουλγαρία. Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Λαθρομετανάστευσης συλλέγουν πληροφορίες για το κύκλωμα […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):