Η αρχαιότερη υπόγεια εκμετάλλευση μαρμάρου στην σύγχρονη Ελλάδα

Πρόκειται για το μοναδικό υπόγειο λατομείο μαρμάρου στον ευρύτερο χώρο της Λαυρεωτικής. Μάλλον πρόκειται για το παλαιότερο υπόγειο λατομείο μαρμάρου στην Ελλάδα στην σύγχρονη εποχή, το οποίο διανοίχτηκε στις  αρχές του 20ού αι. και λειτούργησε κατά διαστήματα από τότε ως τις αρχές του 1970.


Εννοείται ότι η παραγωγή του δεν συγκρίνεται με την μετέπειτα υπόγεια εκμετάλλευση των λατομείων μαρμάρων που βρίσκεται σήμερα σε εφαρμογή σε δύο κυρίως θέσεις στον ελλαδικό χώρο:

    1. Η πρώτη βρίσκεται στo Διονυσοβούνι της  περιοχής της Πεντέλης, στο χώρο της εκμετάλλευσης των «Μαρμάρων Διονύσου», η οποία άρχισε την δεκαετία του ’90 και λειτουργεί έως και σήμερα και
    2. Η δεύτερη και μεγαλύτερη εφαρμόζεται στο λατομικό κέντρο του Βώλακα Δράμας εδώ και 3 χρόνια και οφείλεται στην εταιρεία FHL –H. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ.

Και οι δύο πλέον σύγχρονες εκμεταλλεύσεις συνδυάζουν την υπόγεια εκμετάλλευση με την επιφανειακή εκμετάλλευση. Η παραγωγή στον Βώλακα από την προαναφερθείσα εταιρεία ανέρχεται συνολικά σε 45.000 m3 ή 130.000 ton περίπου ετησίως επί των οποίων το 60-70% προέρχεται από την Υπόγεια Εκμετάλλευση.

Το υπόγειο λατομείο μαρμάρου στο Λαύριο σταμάτησε οριστικά την λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Σήμερα το ΙΓΜΕ το έχει εντάξει στις Γεωδιαδρομές του υπό σύσταση Γεωπάρκου Λαυρεωτικής και μάλιστα στην 6η ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Άγιος Κωνσταντίνος -Χάος- Σούρεζα.
Σημειωτέον ότι δεν εχει συνδυαστεί με καμία επιφανειακή εκμετάλλευση και δεν είναι ορατό στην περιοχή αν δεν γνωρίζεις την ακριβή του θέση!

Η κύρια στοά ξεκινάει εξωτερικά με μια ταφροειδή εκσκαφή και συνεχίζεται υπογείως με μικρή κλίση. Οι διαστάσεις της είναι περίπου 3,50 x 2,50 μ. και το συνολικό της μήκος εικάζεται ότι φθάνει τα 100 μ.

Οι στοές διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και είναι επισκέψιμες, η είσοδος όμως είναι κλειστή για λόγους ασφαλείας.

Από το λατομείο αυτό γινόταν εκμετάλλευση του ανώτερου μαρμάρου της «Σειράς Καμάριζας». Πρόκειται για λευκό ως λευκότεφρο μεσοπλακώδες, συμπαγούς υφής μάρμαρο, που προσφέρεται για καλλιτεχνική χρήση.

src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

nicole-minettiparliament-mps-naked-milan

Χωρίς εσώρουχα εμφανίστηκε βουλευτής κάνοντας τους περαστικούς να παραληρούν

Αποκαλυπτική για μία ακόμη φορά, η βουλευτής που δεν σταματάει να σκανδαλίζει τους ψηφοφόρους της! Ο λόγος για την Νικόλ Μινέτι (Nicole Minetti), η οποία αποφάσισε να εμφανιστεί χωρίς εσώρουχα κάνοντας τους Μιλανέζους να παραληρούν. Πέρα λοιπόν από το σουτιέν, το οποίο είναι εμφανές ότι η περιφερειακή σύμβουλος του κόμματος του Καβαλιέρε αλλά και βουλευτής […]

ntevlet-bahceli-grey-wolves-turkey-greece

Ερντογάν: Επόμενος στόχος η Ράκα – Έριξε τις μετοχές της Χουριέτ

Δυνάμεις υποστηριζόμενες από την Τουρκία θα κινηθούν προς την πόλη Μάνμπιτζ της βόρειας Συρίας μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησής τους στην αλ Μπαμπ, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):