Στυτική δυσλειτουργία: «Σήμα κινδύνου» για στεφανιαία νόσο ή πρόωρο θάνατο;

erectile-dysfunction-newsfeast

Η σεξουαλική υγεία αποτελεί σημαντική παράμετρος της ποιότητα ζωής τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας και της υποκειμενικής αντίληψης του «ευ ζην». Η στυτική δυσλειτουργία ή «στηθάγχη» του πέους, όπως την έχουν αποκαλέσει κατά το παρελθόν, πρέπει να ανησυχεί έναν άνδρα μέσης ηλικίας, ιδίως όταν έχει παράγοντες κινδύνου όπως υπέρταση, διαβήτη, ή αυξημένες τιμές λιπιδίων.

Έχει βρεθεί ότι, περίπου ένας στους πέντε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου ο οποίος αναφέρει στυτική δυσλειτουργία πάσχει ταυτόχρονα από στεφανιαία νόσο, απόφραξη δηλαδή των αρτηριών της καρδιάς, χωρίς να το γνωρίζει.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας, θεωρείται «σήμα κινδύνου» για ύπαρξη καρδιαγγειακής νόσου. Και αυτό γιατί τα αγγεία του πέους είναι μικρότερα από τα υπόλοιπα αγγεία του σώματος και η δυσκολία στη ροή του αίματος εμφανίζεται πρώτα σε αυτά.

Άνθρωπος με στυτική δυσλειτουργία έχει 62%, 39% και 25% πιθανότητες να εμφανίσει έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο.

Σε μια σημαντική ανασκόπηση των μελετών που εκπονήθηκαν την τελευταία 10ετία υπολογίστηκε ότι αν κάποιος άνθρωπος έχει στυτική δυσλειτουργία τότε έχει 62%, 39% και 25% να εμφανίσει έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο από κάθε αίτιο αντιστοίχως, συγκρινόμενος, πάντα, με συνομήλικους ανθρώπους που έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά, όπως πιθανώς υπέρταση, διαβήτη ή άλλους κοινούς παράγοντες κινδύνου.

Σε πολύ πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από Αμερικανούς ερευνητές και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sexual Medicine, οι ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άντρες με στυτική δυσλειτουργία αφού ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πληθυσμό 1.790 αντρών ηλικίας 20 έως 85 ετών με μέσο χρόνο παρακολούθησης 8 έτη.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άντρες που εκδηλώνουν στυτική δυσλειτουργία έχουν κατά 70% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι η στυτική δυσλειτουργία όχι μόνο αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τη σεξουαλική ζωή του άντρα αλλά και ότι αποτελεί ένδειξη κακής καρδιαγγειακής υγείας και «σήμα κινδύνου» για πρόωρο θάνατο.

Λαμβάνοντας υπόψη την παγιωμένη γνώση ότι, οι διαταραχές της στύσης προηγούνται σε πολλούς ανθρώπους, όχι βέβαια σε όλους, μέχρι και 2 έως 5 χρόνια της εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου (στηθάγχη ή έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο) οι ερευνητές συνιστούν οι άντρες να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο και να ακολουθούν κατάλληλη αγωγή για την επιθετική αντιμετώπιση των προαναφερθέντων παραγόντων κινδύνου με απώτερο σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης της αθηροσκληρωτικής νόσου.

Κωνσταντίνος Ρόκκας.
Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών,
επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής,
πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

Νίκος Ιωακειμίδης
Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

src src src src src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Διαγωνισμός για να κερδίσεις ένα σκεύος της νέας σειράς Meteor της Tefal

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό ένα σκεύος της νέας σειράς Meteor της Tefal. Διοργάνωση διαγωνισμού: Woman Idol (womanidol.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 (16:00) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα. Λεπτομέρειες: Τρεις τυχερές θα κερδίσουν από ένα σκεύος Meteor Tefal: ένα τηγάνι 24 cm, μία […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):