Κόστα Ρίκα: Eνεργειακά αυτόνομη 285 ημέρες από ανανεώσιμες πηγές

costa-rica-renewable-energy

Η Κόστα Ρίκα, μια χώρα με πληθυσμό λιγότερο από 5 (πέντε) εκατομμύρια, συμπλήρωσε 285 ημέρες καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ICE) της Κόστα Ρίκα, συνολικά το 99% (99 τοις εκατό) της ηλεκτρικής ενέργειας για το 2015 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, ενώ το υπόλοιπο 1% (ένα τοις εκατό) από ορυκτά καύσιμα.

Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα είχε προκαλέσει θετικές εντυπώσεις όταν ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ότι η χώρα λειτουργούσε αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τις πρώτες 75 ημέρες του 2015.

Ο στόχος που είχε τεθεί τότε για το υπόλοιπο έτος ήταν να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες σε ποσοστό 97,1% (97,1 τοις εκατό) από τη βιομάζα και τη γεωθερμική, την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Ωστόσο τελικά το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 99% (99 τοις εκατό). Η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα από ένα μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής μπορεί να εμπνεύσει και άλλες χώρες που επιθυμούν να περιορίσουν τη ρύπανση από τα ορυκτά καύσιμα, η οποία προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Ουρουγουάη, άλλη μια χώρα με μικρό πληθυσμό, παράγει το 95% (95 τοις εκατό) της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Ισλανδία επίσης παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από καθαρές πηγές, ενώ πρόσφατα, υπήρξε χρονικό διάστημα ενός μήνα κατά τον οποίο η Δανία παρήγαγε σχεδόν 140% (140 τοις εκατό) της ζήτησης της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανεμογεννήτριες.

src src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):