Οι πραγματικοί νικητές των Αυτοδιοικητικών Εκλογών (1ος Γύρος)

Municipal regional elections greece

Municipal regional elections greece
Ο πραγματικός νικητής του πρώτου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών, είναι καταφανής. Αν και το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε δήλωση του προέδρου του ΕΛΙΑΜΠΕ, θεωρεί πως έκλεισε ο πρώτος γύρος άνευ ξεκάθαρου νικητή, εντούτοις τα αποτελέσματα καταμαρτυρούν μερική (και μόνο μερική) διάσπαση του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στο νικητή, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον ανεξάρτητο (μέσα και έξω από εισαγωγικά) πολιτευτή!

Προφανώς και οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που παρακολουθήσαμε το βράδυ της 18ης Μαίου 2014, δεν ήταν από το «συρτάρι» -αλλά πραγματικές δηλώσεις-, απλώς, όπως γίνεται αντιληπτό, η εκλογική αποτυχία στον πολιτικό στίβο αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο, δηλώνεις νικητής!

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. (ας τα δούμε αντικειμενικά διαβάζοντας τους αριθμούς)

Ξεκινώντας από τις περιφέρειες και αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα, η αποχή από τις κάλπες του εκλογικού σώματος, ΔΕΝ μπορεί να χαρακτηριστεί ως «νικήτρια», γιατί κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2012, καθώς και σε ελαφρώς καλύτερα επίπεδα σε σχέση με τις Περιφερειακές – Δημοτικές Εκλογές του 2010. Η ΝΔ (Νέα Δημοκρατία) θα μπορούσε κάλλιστα να αποσπάσει τα εύσημα του νικητή, έχοντας πρωτιά (επί της ουσίας) σε 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, για τον πρώτο γύρο, αλλά η πρωτιά μέσω στήριξης υποψηφίων ΔΕΝ αποτελεί ικανή συνθήκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ (Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) ΔΕΝ μπορεί να καρπωθεί τον χαρακτηρισμό του νικητή, μιας και η εξαίρεση της πρωτιάς του 1ου γύρου στην περιφέρεια Αττικής δεν είναι ικανή συνθήκη. Τα αποτελέσματα για τη ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Αριστερά) και το ΚΚΕ (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας) μόνο ευχάριστα ΔΕΝ μπορούν να χαρακτηριστούν σε περίοδο κρίσης για τη χώρα. Η Ελληνική Αυγή, αποτελεί τη μεγάλη νικήτρια στις περιφέρειες έχοντας ποσοστά πάνω από 3% μέχρι και 11%, έχοντας εκπροσώπους σε 12 από τις 13 περιφέρειες (εκτός από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).

Η μόνη περιφέρεια που εξέλεξε περιφερειάρχη από τον πρώτο γύρο, είναι η περιφέρεια Ηπείρου με περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη, με το συνδιασμό ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΠΕΙΡΟΥ, και ποσοστό 50,83%.

Στο επίπεδο των Δήμων, τα πράγματα ξεκαθάρισαν από τον 1ο γύρο για αρκετούς δήμους (108 δήμοι εκλέγουν δήμαρχο από την πρώτη Κυριακή και από 1η Σεπτέμβρη, καλούνται να αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι νέοι δήμαρχοι).

Συγκεκριμένα οι δήμοι Τήλου, Σφακίων, Λειψών και Αγράφων εξέλεξαν δήμαρχο, την κα. Κάμμα-Αλειφέρη, τον κ. Πολάκη, τον κ. Μάγγο και τον κ. Μπάμπαλη, αντίστοιχα, με ποσοστό 100%!

Ακολουθούν οι δήμοι με τα μεγαλύτερα ποσοστά στην επικράτεια.

Ο  δήμος ανατολικής Μάνης εξέλεξε δήμαρχο με ποσοστό 93% τον κ. Ανδρεάκο, ο δήμος Μυλοποτάμου με ποσοστό 92% τον κ. Κόκκινο, ο δήμος βορείων Τζουμέρκων με ποσοστό 87% επέλεξε τον κ. Σεντελέ, ο δήμος Μαλεβιζίου με ποσοστό 80% επέλεξε τον κ. Μαμουλάκη, ο δήμος Σιθωνίας με ποσοστό 80% επέλεξε τον κ. Τζίτζιο, ο δήμος Αλιάρτου με ποσοστό 78% τον κ. Ντασιώτη, ο δήμος Κρωπίας με ποσοστό 75% τον κ. Κιούση, ο δήμος Μονεμβασίας με ποσοστό 73% τον κ. Τριχείλη, ο δήμος Στυλίδας με ποσοστό 67% τον κ. Γκλέτσο, ο δήμος Σπετσών με ποσοστό 66% ο κ. Λυράκης, ο δήμος Παλαιού Φαλήρου με ποσοστό 65% τον κ. Χατζηδάκη, ο δήμος Πάργας με ποσοστό 64% τον κ. Νάστα, ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη με ποσοστό 64% τον κ. Καϊτεζίδη, ο δήμος Ορεστίδος με ποσοστό 63% τον κ. Κεπαπτσόγλου, ο δήμος Νίκαιας – Άγιου Ιωάννη Ρέντη (Πειραιώς) με ποσοστό 62% τον κ. Ιωακειμίδη, ο δήμος Περιστερίου με ποσοστό 62% τον κ. Παχατουρίδη, ο δήμος Πλατανιάς με ποσοστό 62% τον κ. Μαλανδράκη και ο δήμος Πηνειού με ποσοστό 61% τον κ. Καστρινό.

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως το 1/3 των εκλεγμένων δημάρχων δεν ήταν υποψήφιοι!

Για να κάνουμε και έναν απολογισμό του πρώτου γύρου των Αυτοδιοικητικών Εκλογών 2014 αρκεί να πούμε πως ο πραγματικός νικητής, αν το δούμε με θετική ματιά, είναι ο Έλληνας ψηφοφόρος, ο οποίος απέδειξε πως μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα κατάλοιπα που του άφησε η, όποια, συμμετοχή του σε διάφορους κομματικούς στρατούς, και μπορεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της ψυχαναγκαστικής στήριξης ενός ατελέσφορου πολιτικού τοπίου. Έστω και αν αυτό έγινε ελάχιστα αισθητό.

Τώρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο δεύτερο γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών και ιδιαιτέρως στις ευρωεκλογές, όπου για πρώτη φορά θα χρειάζονται την ψήφο και όσοι ηγούνται του εκάστοτε ψηφοδελτίου, γεγονός που μας δίνει χώρο να αναμένουμε πολλές εκπλήξεις!

NewsFeast***

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

poofomania-bean-bag-competition

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις 5 πουφ κύβο ζάρι από την Poofomania

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 5 (πέντε) πουφ κύβο ζάρι. Οι τυχεροί θα είναι 5 (πέντε) όπου οι 2 (δύο) θα κερδίσουν 1 (ένα) μεγάλο σε μέγεθος πουφ, ενώ οι άλλοι 3 (τρεις) από 1 (ένα) πουφ σε μικρό μέγεθος. Διοργάνωση διαγωνισμού: Poofomania Plus Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Κυριακή 3 Ιουνίου 2012 (24:00) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε […]

ellhnikh astynomia

Εφιάλτης 20χρονης στα χέρια Πακιστανών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τη βίαζαν με τις ώρες!

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη, η υπόθεση αρπαγής και βιασμού της 20χρονης από δύο άνδρες Πακιστανικής καταγωγής, οι οποίοι έχουν συλληφθεί.  Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για την υπόθεση, οι δύο άνδρες φέρονται να άρπαξαν την κοπέλα από το δρόμο και να την οδήγησαν με τη βία στο σπίτι τους για να την βιάσουν! Στο […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):