Σημαντικότερες ιδιότητες ενός φυτεμένου δώματος

green-roof-ecological-advantages


green-roof-ecological-advantages

Οι φυτεμένες οροφές αποτελούνται από ένα στρώμα βλάστησης, το οποίο αναπτύσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο επίπεδο, συνήθως επάνω σε μια επίπεδη οροφή (δώμα). Το φυτεμένο δώμα αποτελεί, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων του, και τεχνική θερμικής προστασίας του κτιρίου τόσο το χειμώνα, λόγω των υλικών από τα οποία αποτελείται (χώμα ικανού πάχους και αέρας που εγκλωβίζεται μεταξύ των φυλλωμάτων των φυτών), όσο και το καλοκαίρι εμποδίζοντας την ηλιακή ακτινοβολία να φθάσει στο κτιριακό κέλυφος, μέσω της σκιάς που δημιουργούν τα φυτά στην επιφάνειά του.

Σημαντικότερες ιδιότητες ενός φυτεμένου δώματος

 

Προφύλαξη μόνωσης

  • Προφυλάσσει τη μόνωση από την υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής της.

Θερμομόνωση

  • Η κάλυψη της μόνωσης με χώμα αντί τσιμεντόπλακων ή αντιστοίχων υλικών, την προφυλάσσει περισσότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες και θερμοκρασιακές διακυμάνσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το χώμα έχει πολύ μικρότερη θερμοαγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα από το τσιμέντο. Επίσης το κτίριο δροσίζεται το καλοκαίρι και διατηρεί περισσότερο την εσωτερική θερμοκρασία το χειμώνα. Την ίδια ώρα, η μικρή θερμοαγωγιμότητα και θερμοχωρητικότητα του χώματος έχει ως αποτέλεσμα τη μικρή επίδραση των θερμοκρασιών στην πλάκα της οροφής.

Ηχομόνωση

  • O ανακλώμενος ήχος στην επιφάνεια του ταρατσόκηπου απορροφάται από τη μαλακή επιφάνεια των φυτών. Έτσι μειώνεται η ηχορύπανση στην πόλη αλλά και στην κατοικία. Συγκεκριμένα η ένταση του ήχου που ανακλάται μειώνεται κατά 3dB ενώ του κτιρίου κατά 8dB.

Βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών

  • Αυξάνονται οι χώροι πρασίνου στην πόλη. Μειώνεται το CO2 μέσω της φωτοσύνθεσης και εξατμισοδιαπνοής των φυτών. Η ατμόσφαιρα βελτιώνεται με την αιχμαλώτιση της σκόνης και την παραγωγή οξυγόνου από τα φυτά. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση των φαινομένων της θερμικής αστικής νησίδας.

Μείωση της απορροής των βρόχινων νερών

  • Τα οφέλη μείωσης της απορροής του νερού φθάνουν έως και 75%, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες πλημμύρας στην πόλη. Επίσης έχουμε μικρότερη επιβάρυνση του αποχετευτικού δικτύου της πόλης.

Οικονομία

  • Με τη χρήση φυτεμένων δωμάτων, ο χρόνος ζωής της μόνωσης παρατείνεται έως και 70%. Την ίδια στιγμή μειώνεται η κατανάλωση καυσίμων για τη χρήση θέρμανσης το χειμώνα και το δροσισμό το καλοκαίρι. Επιπλέον μειώνεται το κόστος αγοράς επιπλέον επιφανειών για τη δημιουργία χώρων χαλάρωσης και αναψυχής σε ότι αφορά τους χρήστες των κατοικιών.

src src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

hafiz-khan-world-poker-tour-championship

World Poker Tour World Championship: 19 παίκτες κυνηγούν $1.200.000 δολάρια

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τουρνουά, το $25.000 (δολάρια) World Poker Tour World Championship, βρίσκεται σε εξέλιξη με 19 (δεκαεννέα) αποφασισμένους παίκτες να συνεχίσουν τον αγώνα διεκδίκησης του μεγάλου επάθλου ύψους $1.200.000 δολαρίων. Η Day 4 ολοκληρώθηκε και άλλοι 24 (εικοσιτέσσερις) παίκτες έχασαν την ευκαιρία να κάνουν τη ζωή τους λίγο πιο εύκολη, αφήνοντας τους τελευταίους […]

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις Δώρο το Νέο Kindle της Amazon για να διαβάζεις παντού τα αγαπημένα σου βιβλία

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 1 (ένα) καινούργιο Kindle της Amazon, για να διαβάζεις παντού τα αγαπημένα σου βιβλία, έχοντας την δυνατότητα να κουβαλάς μαζί σου μέχρι και 1400 βιβλία σε συνολικό βάρος 170 γραμμαρίων! Διοργάνωση διαγωνισμού: Mysales Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό: Τρίτη 06 Μαρτίου 2012 Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε μέρος και να κερδίσετε τη νέα ταμπλέτα […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):