Ωφελιμος ο καφές στη δουλεια για τις γυναικες

Ωφελιμος ο καφές στη δουλεια για τις γυναικες

coffee-work-benefit-women-health-news

Οι γυναίκες εργαζόμενες που πίνουν πολλούς και δυνατούς καφέδες στη δουλειά τους, για να τα βγάλουν πέρα με τις διάφορες καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος, βελτιώνουν την απόδοσή τους, όμως το ίδιο δεν συμβαίνει με τους άνδρες συναδέλφους τους, στους οποίους οι πολλοί καφέδες φαίνεται να επιδρούν αρνητικά, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.


loading...

Κατά καιρούς, διάφορες έρευνες έχουν διαπιστώσει διάφορα δυνητικά οφέλη του καφέ, όπως προστασία κατά του διαβήτη και του Αλτσχάιμερ, χάρη στη διεγερτική ουσία καφεΐνη, που επιδρά στον εγκέφαλο.

Οι ψυχολόγοι του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό εφαρμοσμένης κοινωνικής ψυχολογίας “Journal of Applied Social Psychology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ» (Telegraph), διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που πίνουν πολλούς και δυνατούς καφέδες αποκτούν τελικά μειωμένη αυτοπεποίθηση και χρειάζονται περισσότερο χρόνο να ολοκληρώσουν μια δουλειά, αντίθετα με τις γυναίκες, που γίνονται πιο σίγουρες για τον εαυτό τους και πιο γρήγορες στα εργασιακά καθήκοντά τους.

Οι βρετανοί ερευνητές μελέτησαν τη δράση της καφεΐνης στον οργανισμό, όταν αυτός βρίσκεται σε συνθήκες στρες, όπως συχνά συμβαίνει στο εργασιακό περιβάλλον. Έκαναν πειράματα με 64 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, που τους χώρισαν σε ζευγάρια ίδιου φύλου. Κάθε ζευγάρι έπρεπε να ολοκληρώσει μια σειρά από καθήκοντα, όπως να κάνει διαπραγματεύσεις, να συμπληρώσει παζλ και να κάνει τεστ μνήμης, ενώ έπρεπε να κάνουν και μια δημόσια παρουσίαση ενώπιον κοινού.

Οι ψυχολόγοι έδωσαν στους εθελοντές καφέ με καφεΐνη ή ντεκαφεϊνέ και διαπίστωσαν ότι οι ικανότητες των ανδρών συστηματικά μειώνονταν μετά την κατανάλωση αρκετού καφέ με καφεΐνη.

Για παράδειγμα, χρειάζονταν κατά μέσο όρο 20 (είκοσι) δευτερόλεπτα περισσότερα για να λύσουν 1 (ένα) παζλ, απ’ ό,τι όταν δεν είχαν πιει καφεΐνη. Αντίθετα, οι επιδόσεις των γυναικών που είχαν πιει άφθονο καφέ με καφεΐνη βελτιώνονταν σημαντικά (έλυναν π.χ. το παζλ κατά 100 (εκατό) δευτερόλεπτα πιο γρήγορα).

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλεται κυρίως στο διαφορετικό τρόπο που αντιδρούν στο στρες. Οι άνδρες συνήθως έχουν την τυπική αντίδραση «μάχης ή φυγής», ενώ οι γυναίκες τείνουν να συνεργάζονται για να λύσουν το πρόβλημα.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι καλή ιδέα όσοι άνδρες συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου συσκέψεις και σε ομάδες εργασίας, να πίνουν πολύ καφέ, γιατί κινδυνεύουν, χωρίς να το καταλάβουν, να «σαμποτάρουν» και τον εαυτό τους και τις συνεργασίες τους. Μάλιστα, σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε κρίσιμες στρατιωτικές συσκέψεις, που συνήθως ανδροκρατούνται, όπως είπαν οι ερευνητές, οι συνέπειες από την υπερβολική κατανάλωση καφέ θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνες.

src src

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):