Νεκρός βρέθηκε ο 26χρονος διαδικτυακός ακτιβιστής Aaron Swartz στο σπίτι του στο Μπρούκλιν

aaron-swartz-internet-pioneer-suicide-hanged

aaron-swartz-internet-pioneer-suicide-hanged

Απαγχονισμένος βρέθηκε στο σπίτι του στο Κράουν Χέιτς (Crown Heights) του Μπρούκλιν (Brooklyn) ο 26χρονος Άαρον Σουόρτζ (Aaron Swartz), το παιδί-θαύμα του διαδικτύου και ιδιοκτήτης της εταιρείας Infogami (με την οποία συγχωνεύτηκε το Reddit τον Ιανουάριο του 2006). Τα τελευταία χρόνια ο νεαρός ήταν ενεργός ακτιβιστής σε θέματα ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Ο Σουόρτζ (Swartz) ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο, αφού σε ηλικία μόλις 14 (δεκατέσσερων) ετών, βοήθησε στη δημιουργία του RSS (Rich Site Summary), του εργαλείου που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να εγγράφονται και να παρακολουθούν άμεσα το πληροφοριακό περιεχόμενο των ιστοσελίδων, ενώ το 2006 είχε προσφερθεί εθελοντικά ως συντάκτης στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Επίσης πρωταγωνίστησε στην ακτιβιστική δράση προκειμένου να μην περάσει το SOPA (Stop Online Piracy Act) και αγωνίστηκε για την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, γεγονός που του δημιούργησε αρκετά μπλεξίματα με το νόμο.

Τον Ιούλιο του 2011 ο Σουόρτζ (Swartz) είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι εισέβαλλε σε βάση δεδομένων μίας υπηρεσίας που παρέχει αποκλειστικά σε συνδρομητές επιστημονικά άρθρα, «κατεβάζοντας» σχεδόν 5 (πέντε) εκατομμύρια εξ’ αυτών.

Παράλληλα «επιτέθηκε» και στην υπηρεσία δημόσιας πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία δικαστηρίων (Pacer), η οποία χρεώνει 10 (δέκα) σεντς ανά σελίδα για κάθε αρχείο και με τη βοήθεια ενός άλλου ακτιβιστή, του Καρλ Μάλαμαντ (Carl Malamud), διακίνησαν ελεύθερα στο Διαδίκτυο περίπου 20 (είκοσι) εκατομμύρια αρχεία τα οποία όμως είχαν αποσπάσει με νόμιμο τρόπο, αναγκάζοντας έτσι την αμερικανική κυβέρνηση να καταργήσει εντελώς την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επίσης στις 19 Ιουλίου 2011, ο Σουορτζ (Swartz) κρίθηκε ένοχος από την Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ Κάρμεν Όρτιζ (Carmen Ortiz) για απάτη με υπολογιστή, παράνομη απόκτηση πληροφοριών από προστατευμένο υπολογιστή, και απερίσκεπτη κατασκευή προστατευμένου υπολογιστή, για τη λήψη περίπου 4.000.000 ακαδημαϊκών άρθρων από το JSTOR.

Το πτώμα του Σουορτζ (Swartz) βρήκε η φίλη του, και ο θείος του, Μάικλ Γουλφ, που όπως δήλωσε όλα δείχνουν ότι ο ανιψιός του κρεμάστηκε.

Σύμφωνα με το κοντινό του περιβάλλον ο νεαρός είχε κατάθλιψη, ενώ και ο ίδιος ο Σουορτζ (Swartz) είχε γράψει αρκετές φορές για την κατάθλιψη που αντιμετώπιζε και μέσα στο 2012 εξέδωσε μία ομιλία, στην οποία ανέφερε ότι σε κάποιες στιγμές της ζωής του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Παράλληλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός, ότι επέλεξε να αυτοκτονήσει τη στιγμή που εκκρεμούσαν σε βάρος του πρόστιμα 1 (ενός) εκατομμυρίου δολαρίων και 35ετής φυλάκιση για την έντονη ακτιβιστική του δράση.

Η κηδεία του νεαρού θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στην κεντρική Συναγωγή στο Χάιλαντ Πάρκ (Highland Park) του Ιλινόις (Illinois). Οι υποστηρικτές του αμέσως μετά τον θάνατό του, δημιούργησαν θέμα στο twitter με hashtag #pdftribute για την προώθηση του Open Access, το οποίο για χρόνια προσπαθούσε να πετύχει ο Άαρον Σουόρτζ (Aaron Swartz).

src src

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Διαγωνισμός πάρε μέρος και κέρδισε ένα iPad, έναν καναπέ, αξεσουάρ μπάνιου και απίθανο ταξίδι για δύο άτομα

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό ένα (1) ipad της Apple με μνήμη 16GB, έναν (1) καναπέ αξίας € 1500 (ευρώ), αξεσουάρ μπάνιου συνολικής αξίας € 1500 (ευρώ) και μία 3ήμερη διαμονή σε spa για 2 άτομα για να χαλαρώσετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας. Διοργάνωση διαγωνισμού: Enjoyhome Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό: Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012 Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Για να λάβετε […]

Ντουμπάι: Το μέλλον έφτασε! Ιπτάμενο ταξί μέσα στην πόλη! [Bίντεο]

Το Ντουμπάι σχεδιάζει να προσφέρει ένα διαφορετικό ταξί χωρίς ταξιτζή στους επισκέπτες του που θα το επισκεφθούν από το καλοκαίρι και μετά. Ένα αυτόνομο -χωρίς οδηγό- μονοθέσιο ελικοφόρο ιπτάμενο όχημα, που θυμίζει ελικόπτερο και το οποίο μεταφέρει τον επιβάτη εκεί που θα του πει αυτός.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):