Το δικό τους λαχανόκηπο αποκτούν 5.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

kitchen-garden-Aristotle-University-Thessaloniki-newsfeast


kitchen-garden-Aristotle-University-Thessaloniki-newsfeast

Περίπου 5.000 (πέντε χιλιάδες) κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου. Οι 250 (διακόσιοι πενήντα) «τυχεροί» θα αναδειχτούν μέσα από κλήρωση, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το Α.Π.Θ., με σύνθημα «Φτιάξε το δικό σου λαχανόκηπο», παραχωρεί γη και τεχνογνωσία, στο πλαίσιο των δράσεων για τη μετατροπή του ιδρύματος στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της χώρας.

Κάθε καλλιεργητής θα καταβάλλει 120€ (ευρώ) ετησίως και τα έσοδα θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών. Βασικοί στόχοι είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και η εκπαίδευση φοιτητών του ΑΠΘ που θα συμμετάσχουν στην καλλιέργεια των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο.

Οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική Σχολή αποφάσισαν να δημιουργήσουν μικρούς κήπους (100 τ.μ. ο καθένας) σε έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, στη Θέρμη, για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών. Τα κομμάτια γης θα νοικιαστούν σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παράγουν αγροτικά προϊόντα για οικογενειακή χρήση.

«Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεφύγει και από τα όρια της χώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον από πρακτορεία ειδήσεων του εξωτερικού να καλύψουν τη δράση, όταν θα υλοποιηθεί» δήλωσε στον Αγγελιοφόρο, ο πρόεδρος της Γεωπονική Σχολής, Δημήτρης Κωβαίος.

Υποστήριξε, δε, ότι και η οικονομική κρίση συνδέεται, σε ένα βαθμό, με την ανταπόκριση του κοινού. «Έχοντας κανείς έναν κήπο 100 τ.μ. μπορεί για μία μεγάλη περίοδο του έτους να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε λαχανικά. Παράλληλα, δε, θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο του».

Το αγρόκτημα και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνο, εκπαιδευτικά σεμινάρια και νερό άρδευσης.

Το Πάσχα, όταν θα πιάσουν την τσάπα οι νέοι καλλιεργητές, θα φυτέψουν ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές, μαρούλια και θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι το λάχανο, το κουνουπίδι, το πράσο, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή γίνεται στη διεύθυνση picus@auth.gr, τηλεφωνικά στο 2310473842, με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Οίκο-Α.Π.Θ.

src src

Αν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

ancient greece the truth. Arxaia ellada kai ta mysthria

MIT και WIKIPEDIA αποκαλύπτουν! Οι 6 στους 10 πιο σημαντικούς ανθρώπους των τελευταίων 6.000 ετών είναι Έλληνες !

Έξι ιστορικές προσωπικότητες της Ελλάδας βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου του ΜΙΤ. Ποια είναι η διασημότερη προσωπικότητα στην ιστορία της ανθρωπότητας; Ο Αριστοτέλης. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η κατάταξη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), το οποίο συγκέντρωσε και ανέλυσε δεδομένα σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη από […]

greek army

Επιστράτευση: Πότε θα γίνει και ποιές ηλικίες θα κληθούν

Επιστράτευση: Με αφορμή την κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλοί είναι οι Έλληνες που αναρωτιούνται  – γεγονός που φαίνεται από τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο – ποιες είναι οι ηλικίες εκείνες που καλούνται σε περίπτωση επιστράτευσης και πότε παίρνεις απαλλαγή. Ο γενικός κανόνας είναι ότι στην κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού (όχι πολέμου), επιστρατεύονται όλες οι σειρές (ΕΣΣΟ) που […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):