Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

international-women-day-newsfeast

international-women-day-newsfeast

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αφιερωμένη στην μεγάλη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες της πόλης της Νέας Υόρκης, ντυμένες στα λευκά, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η διαμαρτυρία ήταν το ξεκίνημα για τον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την χειραφέτησή της.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και καθιερώθηκε το 1910 κατά την διάρκεια της δεύτερη Διεθνούς Διάσκεψης Εργαζόμενων Γυναικών, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της Γερμανίδας ακτιβίστριας και επικεφαλή του σοσιαλιστικού γραφείου των γυναικών Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin),  στην πόλη της Κοπεγχάγη;.

Στην Ελλάδα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών κατοχυρώνεται με τον νόμο 2159 το 1952.

Η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέγεται είναι η Ελένη Σκούρα το 1952, ενώ η πρώτη γυναίκα στην κυβέρνηση είναι η Λίνα Τσαλδάρη το 1956, ως Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας επί κυβερνήσεως της  Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσις .

 

Αν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

retired-police-officer-accused-murder-rape

Συνταξιούχος αστυνομικός κατηγορείται για βιασμούς και δολοφονίες

Ένας πρώην αστυνομικός στη Ρωσία ο οποίος κατηγορείται για τους βιασμούς και τις δολοφονίες 23 (είκοσι τριών) γυναικών στην ανατολική Σιβηρία από το 1994 ως το 1999, αφού διέφυγε επί 18 (δεκαοκτώ) έτη την οποιαδήποτε ποινική δίωξη, συνελήφθη τελικά χθες, όπως ανακοίνωσε στη Μόσχα η αρμόδια για τις ποινικές διώξεις επιτροπή έρευνας. Σύμφωνα με το […]

Contest with gift iPhone 5 and a weekend in Aeton Melathron from enikos

Διαγωνισμός με δώρο iPhone 5 και ένα τριήμερο στο Αετών Μέλαθρον, από το enikos

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό και διεκδίκησε ένα τριήμερο (2 διανυκτερεύσεις) για 2 άτομα, μαζί με πρωινό, στο υπέροχο «Αετών Μέλαθρον», αλλά και ένα smartphone iPhone 5! Διοργάνωση διαγωνισμού:  Enikos (enikos.gr), Aeton Melathron Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 (16:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, στέλνοντας το παρακάτω […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):