Είναι η Ραπαμυκίνη το ελιξίριο της ζωής που βρέθηκε στα νησιά του Πάσχα;

easter-island-life-elixir-newsfeast

easter-island-life-elixir-newsfeast

Ένα φάρμακο που ανακάλυψαν, επιστήμονες, πιστεύεται ότι μπορεί να αναστρέψει τα αποτελέσματα της πρόωρης γήρανσης και θα μπορούσε να παρατείνει την ανθρώπινη ζωή, για πάνω από μια δεκαετία. Η Ραπαμυκίνη, η οποία έχει το παρατσούκλι «για πάντα νέοι» δημιουργήθηκε από μια χημική ουσία που βρίσκεται στο έδαφος των Νήσων του Πάσχα, ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Γης και 2.000 μίλια από την ακτή της Χιλής.

Σε πειράματα, που έγιναν, σε παιδιά, που πάσχουν από τη νόσο Hutchinson-Gilford (HGPS) μια σπάνια γενετική πάθηση, κατά την οποία σημειώνεται πρόωρη και πολύ ταχεία γήρανση, η οποία οδηγεί στο θάνατο, μετά από περίπου 12 χρόνια.

Η HGPS προκαλεί μια επικίνδυνη διαδικασία, βάσει της οποίας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται progerin συσσωρεύεται σε κάθε κύτταρο του σώματος, προκαλώντας τους πρόωρη γήρανση.

Η Rapamycin (Ραπαμυκίνη) καθαρίζει τα κύτταρα από την προγερίνη (progerin), η οποία προκαλεί ελαττώματα και στα υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές περιμένου να διαπιστώσουν, εάν το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Η Ραπαμυκίνη / Sirolimus (INN/USAN) έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος σε μεταμοσχεύσεις οργάνων.

Λεπτομερώς

Οι ερευνητές

  • Ομάδα 14 ερευνητών από τρία ιδρύματα ερευνών, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Χάρισον από το Εργαστήριο Τζάκσον του Μέιν, χορήγησαν ραπαμυκίνη σε ποντίκια ηλικίας 20 μηνών- περίπου 60 ετών στα ανθρώπινα χρόνια. Η ουσία κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τόσο τη μέση όσο και τη μέγιστη διάρκεια της ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, η μέγιστη διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε από τις 1.094 ημέρες στις 1.245 ημέρες για τα θηλυκά ποντίκια, και από τις 1.078 στις 1.179 ημέρες για τα αρσενικά· το προσδόκιμο ζωής τους, λοιπόν, αυξήθηκε κατά 38% για τα θηλυκά και κατά 28% για τα αρσενικά.

Η γήρανση

  • Τόσο στους κατώτερους οργανισμούς στους οποίους είχε δοκιμαστεί νωρίτερα ό σο και στα ποντίκια, η ραπαμυκίνη επηρέασε τη γήρανση με τον ίδιο τρόπο: διαταράσσοντας την επίδραση ενός ενζύμου ονόματι ΤΟR, το οποίο ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. «Είναι άραγε αυτό το πρώτο βήμα προς ένα φάρμακο εναντίον της γήρανσης του ανθρώπου;», αναρωτήθηκαν μέσω της επιθεώρησης Νature δύο από τους επιφανέστερους ειδικούς στον τομέα της γήρανσης, ο Ματ Κίμπερλεϊν και ο Μπράιαν Κένεντι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. «Παρά το ότι η επιμήκυνση του ανθρώπινου προσδόκιμου ζωής με ένα χάπι παραμένει προς το παρόν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας», επισήμαναν, «τα αποτελέσματα της έρευνας προσφέρουν λόγους για αισιοδοξία πως ακόμα και κατά τη μέση ηλικία υπάρχει χρόνος να επηρεαστεί η διαδικασία της γήρανσης». Αμφότεροι, βέβαια, προειδοποιούν πως κανείς δεν πρέπει να αρχίσει να λαμβάνει ραπαμυκίνη με την ελπίδα να επιμηκύνει τη ζωή του: «Οι νοσοκατασταλτικές ιδιότητές της είναι επαρκής λόγος να μείνει κανείς μακριά».

Περιορισμός των θερμίδων

Η ραπαμυκίνη δείχνει να έχει παρόμοια λειτουργία με τον περιορισμό της ποσότητας του φαγητού, η οποία επίσης έχει συνδεθεί με τη μακροζωία. Στοχεύει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα κύτταρα, την mTOR, η οποία ελέγχει πολλές διαδικασίες που σχετίζονται με τον μεταβολισμό και τις αντιδράσεις του οργανισμού στο στρες.

Η Dr Lyne Coxx, ειδική στην γηριατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χαρακτήρισε τα ευρήματα της έκθεσης εκπληκτικά αλλά δεν παρέλειψε να προσθέσει το εξής μέσα από δηλώσεις της στο BBC:

  • «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος να σκεφτεί να αρχίσει να παίρνει ραπαμυκίνη σε αυτό το στάδιο για να επεκτείνει τη διάρκεια της ζωής του, αφού η ουσία αυτή καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα ποντίκια στο εργαστήριο προστατεύονταν από κάθε είδους μολύνσεις, κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο για τον άνθρωπο».

Νησί του Πάσχα

Το νησί του Πάσχα έχει έκταση 64 τετραγωνικά μίλια και είναι το πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί στον κόσμο και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, 2.180 μίλια δυτικά της κοντινότερης ηπείρου- της Νότιας Αμερικής- και 1.290 μίλια μακριά από το κοντινότερο κατοικημένο νησί.

  • Ανήκει στη Χιλή και είναι παγκοσμίως γνωστό για τα τεράστια μονολιθικά αγάλματα, τα Μοάι, κάποια από τα οποία ζυγίζουν ακόμα και 80 τόνους.

Το ευρωπαϊκό όνομα του Νησιού του Πάσχα οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε από τον Ολλανδό εξερευνητή Γιάκομπ Ρόγκεβεν την Κυριακή του Πάσχα το 1722. Το αρχαιότερο γνωστό πολυνησιακό όνομάτου πιστεύεται πως είναι Τε Πίτο Ο Τε Χένουα- «Ομφαλός της Γης». Τον 19ο αιώνα, ναύτες από την Ταϊτή το ονόμασαν Ράπα Νούι, εξ ου και η ονομασία ραπαμυκίνη.

src src src

 

Aν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

european union ang greece

Κίνηση ΜΑΤ της Ελλάδας! Ζητά αναστολή τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας

Μετά το μπαράζ διπλωματικών κινήσεων της Δευτέρας, η Ελλάδα επανέρχεται με το Νίκο Δένδια να ζητεί από τον Επίτροπο Διεύρυνσης την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ. Αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές της ενέργειες είναι η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ρίχνοντας στο τραπέζι το «όπλο» της αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής […]

Ταχίνι: Τι κάνει για καρδιά, καρκίνο και αρθρίτιδα – Διατροφική αξία

Το ταχίνι είναι ένα είδος βουτύρου από σπόρους, το οποίο γίνεται από σουσάμι που συνθλίβεται σε σκόνη και καβουρδίζεται. Το ταχίνι χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική και την μεσανατολική κουζίνα, αλλά και σε πιάτα των χωρών της Βόρειας Αφρικής.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):