Poker Texas hold ’em Βασικές γνώσεις του παιχνιδιού πριν ξεκινήσεις να παίζεις

texas-holdem-newsfeast-featured


texas-holdem-newsfeast

Το Texas hold ’em είναι το πλέον δημοφιλές παιχνίδι πόκερ στα καζίνο και τις λέσχες σήμερα. Το Poker Texas hold ’em είναι ένα παιχνίδι με κοινές κάρτες, όπου ο κάθε παίκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιονδήποτε συνδυασμό των πέντε κοινών καρτών μαζί με τις δύο δικές του για να συνθέσει τη χαρτωσιά του, σε αντίθεση με άλλες εκδοχές του πόκερ, όπως το stud ή το draw, όπου ο κάθε παίκτης κρατά τη δική του πλήρη χαρτωσιά.

Το Texas hold ’em κέρδισε αργά αλλά σταθερά σε δημοτικότητα, χάρη στην προώθηση που είχε από την τηλεόραση, το internet και τη λογοτεχνία, για να φτάσει με την αλλαγή του αιώνα να εκθρονίσει εντελώς το stud, που άλλοτε ήταν το δημοφιλέστερο παιχνίδι στην Αμερική.

Καθώς ο κάθε παίκτης ξεκινά μόνο με δύο κάρτες ενώ οι υπόλοιπες είναι κοινές για όλους, το παιχνίδι προσφέρεται για στρατηγική ανάλυση καθώς και μαθηματική ανάλυση. Η απλότητα και η δημοτικότητα του Texas hold ’em έχουν εμπνεύσει μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων στρατηγικής, που προσφέρουν συστάσεις για καλύτερα αποτελέσματα στο παιχνίδι. Τα περισσότερα από αυτά τα βιβλία προτείνουν μια στρατηγική που περιλαμβάνει σχετικά λίγες παρτίδες, στις οποίες όμως ο παίκτης πρέπει να ποντάρει συχνά.

Σκοπός

Στο Texas hold ’em, όπως σε όλες τις παραλλαγές του πόκερ, οι παίκτες ανταγωνίζονται για ένα χρηματικό ποσό στο οποίο συνεισέφεραν οι ίδιοι, το οποίο λέγεται «ποτ». Καθώς οι κάρτες μοιράζονται τυχαία και εκτός του ελέγχου των παικτών, ο κάθε παίκτης προσπαθεί να ελέγξει το χρηματικό ύψος του ποτ, ανάλογα με την αξία των καρτών που κρατά. Το παιχνίδι μοιράζεται σε μια σειρά από παρτίδες.

Με την ολοκλήρωση της κάθε παρτίδας το ποτ απονέμεται σε έναν ή περισσότερους παίκτες. Κάθε παρτίδα τελειώνει είτε με «σόου ντάουν» (showdown=άνοιγμα των καρτών) όπου οι εναπομείναντες παίκτες συγκρίνουν τις κάρτες τους, είτε όταν αποσυρθούν (fold) όλοι εκτός από έναν παίκτες, εγκαταλείποντας την παρτίδα. Το ποτ δίδεται τότε στον παίκτη που δεν εγκατέλειψε ή που κρατά το καλύτερο χαρτί. Συνήθως υπάρχει ένας νικητής, αλλά μπορούν να είναι και περισσότεροι σε περίπτωση ισοπαλίας.

Σκοπός των παικτών δεν είναι να κερδίσουν την κάθε παρτίδα, αλλά μάλλον να κάνουν τις μαθηματικά ορθότερες επιλογές. Με αυτές, οι παίκτες αυξάνουν μακροπρόθεσμα τα κέρδη τους, εξασφαλίζοντας το μέγιστο δυνατό κέρδος ή την ελάχιστη δυνατή απώλεια, κατά το ποντάρισμα σε κάθε ξεχωριστή παρτίδα.

Κανόνες

Οι κανόνες στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι σχετικά απλοί. Ο καλύτερος συνδυασμός πέντε φύλλων κερδίζει.

Σε κάθε παίκτη μοιράζονται δύο κλειστά φύλλα και ο πρώτος γύρος πονταρίσματος ξεκινάει, με τους δύο πρώτους παίκτες στα αριστερά του Ντήλερ να κάνουν δύο μικρά υποχρεωτικά και προκαθορισμένα πονταρίσματα. Οι υπόλοιποι παίκτες έχουν την επιλογή να κάνουν ‘Call’ (να ποντάρουν ποσό ίσο με το δεύτερο υποχρεωτικό ποντάρισμα), να κάνουν ‘Fold’ και να βγουν από το παιχνίδι, ή να κάνουν Raise (να αυξήσουν το ποντάρισμα).

Τα δύο υποχρεωτικά πονταρίσματα ονομάζονται Blinds, μικρό Blind για τον πρώτο από τα αριστερά παίκτη και μεγάλο Blind για τον δεύτερο από αριστερά.

Στη συνέχεια ο Ντίλερ “καίει” ένα φύλλο και βγάζει τρία ανοιχτά φύλλα στο κέντρο του τραπεζιού (flop) τα οποία είναι διαθέσιμα σε όλους τους παίκτες. Ο δεύτερος γύρος πονταρίσματος ξεκινάει, αυτή τη φορά χωρίς Blinds. Όταν όλοι οι παίκτες ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους ο Ντίλερ “καίει” ακόμα ένα φύλλο και βγάζει τέταρτο ανοιχτό φύλλο στο τραπέζι (turn) και ξεκινάει ο τρίτος γύρος πονταρίσματος. Το παιχνίδι τελειώνει όταν ο Ντίλερ μοιράσει και το πέμπτο ανοιχτό φύλλο (river) με την ίδια διαδικασία και ολοκληρωθεί και ο τέταρτος γύρος πονταρίσματος.

Νικητής είναι ο παίκτης που έχει τον καλύτερο συνδυασμό 5 φύλλων από τα 7 που έχει διαθέσιμα.

Ιεραρχία φύλλων

  • Royal Flush – Δέκα Βαλές Ντάμα Ρήγας Άσσος του ιδίου χρώματος (Φλος ρουαγιάλ)
  • Straight Flush – Πέντε συνεχόμενα φύλλα του ιδίου χρώματος (Φλος)
  • Τέσσερα Όμοια – Τέσσερα όμοια φύλλα (Καρέ)
  • Full House – Τρία όμοια φύλλα και επιπλέον 2 όμοια φύλλα. Για παράδειγμα Ρήγας, Ρήγας, Ρήγας και Έξι, Έξι (Φουλ)
  • Flush – Πέντε οποιαδήποτε φύλλα του ιδίου χρώματος (Χρώμα)
  • Straight – Πέντε συνεχόμενα φύλλα ανεξαρτήτου χρώματος (Κέντα)
  • Τρία Όμοια – Τρία όμοια φύλλα
  • Δύο ζευγάρια – Δύο ζευγάρια όμοιων φύλλων, για παράδειγμα Βαλές Βαλές και Δέκα Δέκα
  • Ένα ζευγάρι – Δύο όμοια φύλλα

src

hand-rankings-newsfeast

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Ρουσόπουλος: Η Τουρκία πίσω από τις μεγάλες φωτιές του ’07

«Πολλοί στην προσπάθειά τους να απαξιώσουν την διακυβέρνηση Καραμανλή κλείνουν τα μάτια ακόμη και μπροστά στα προφανή» υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού από το 2000-2009 Θοδωρής Ρουσόπουλος.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):