Εκκλησία: Περα απο τον φοβο του θανατου

Κάποτε, παρέστημεν σε μια εξόδιο ενός ιερέως και ένας παπάς είπε το χαριτωμένο και βαθύ σαν ευχή :Άντε και στα δικά μας! Περιττό να σας πώ, πώς οι μισοί από τους παρευρισκόμενους, ειδικά της μεγάλης ηλικίας έφτυσαν τον κόρφο τους και οι άλλοι μισοί δυσαρεστήθηκαν. Αν εμείς δεν έχουμε πίστη και προοπτική στην ανάσταση, πώς θα την μεταδώσουμε στους άλλους; Τί θα μεταδωσουμε;

spirituality and prayers

Κάποτε, παρέστημεν σε μια εξόδιο ενός ιερέως και ένας παπάς είπε το χαριτωμένο και βαθύ σαν ευχή :Άντε και στα δικά μας! Περιττό να σας πώ, πώς οι μισοί από τους παρευρισκόμενους, ειδικά της μεγάλης ηλικίας έφτυσαν τον κόρφο τους και οι άλλοι μισοί δυσαρεστήθηκαν. Αν εμείς δεν έχουμε πίστη και προοπτική στην ανάσταση, πώς θα την μεταδώσουμε στους άλλους; Τί θα μεταδωσουμε;

 Ψυχοσάββατο πού συνέπεσε με τον Βαλεντίνο

Έγραφα κάποτε για ένα Ψυχοσάββατο πού συνέπεσε με τον Βαλεντίνο αλλά και ως εικός με τις απόκριες:
…Θυμιατά και κόλλυβα; Καταθλιπτικά πράγματα και παρωχημένα, σου λέει. Ο θάνατος είναι ο άρχοντας των ανθρώπων. Παραμένουν δέσμιοι. Ορίζει την ζωή τους και γι αυτό τον φοβούνται και τον ξορκίζουν με χαρά ψεύτικη. Κάποιος σύγχρονος θεολόγος γράφει πώς η κοινωνία μας είναι τόσο θανατοκεντρική «ώστε και τα κρεββάτια μας μοιάζουν με μνήματα».
Ο Χριστιανός νικάει τον φόβο του Θανάτου , πού είναι χειρότερος και από τον θάνατο τον ίδιο, μαζί με τον Αναστημένο Χριστό.

Έξοδος κεκοιμημένου

Όταν βλέπω ανθρώπους να αποστρέφουν το πρόσωπο τους με φρίκη και τρόμο, μπροστά σε μια έξοδο κεκοιμημένου, επαναστατώ και θλίβομαι. Δεν είναι μόνο ασέβεια για την ιερότητα του λειψάνου, είναι ανοησία , υπεκφυγή και ψευδαίσθηση, πώς θα αποφύγουν τον θάνατο και τον ρεαλισμό του. Οι εχθροί της Εκκλησίας μας λένε πώς υπάρχουμε, η θρησκεία υπάρχει, μόνο και μόνο για να βοηθήσει τον άνθρωπο να ξεπεράσει τον φόβο του θανάτου και να τον διαχειριστεί σαν πραγματικότητα αδήριτη. Τους ευχαριστούμε.
Άκοντες, παραδέχονται πώς ο χαρακτήρας της εκκλησίας μας δεν είναι απλά παρακλητικός, αλλά αναστάσιμος.

Θάνατος ουκ άπτεται

Η κατά Χριστόν ζωή δίνει στον άνθρωπο την γενναία ώθηση να ξεπεράσει αυτόν τον φόβο, γιατί «θάνατος ουκ άπτεται» των χριστιανών. Ο θάνατος του Χριστού έγινε ο θάνατος του θανάτου.Και αν άγιοι και χριστιανοί εδειλίασαν ΄για μια στιγμή μπροστά στον θάνατο δεν ήταν παρά σκίρτημα φύσης ανθρώπινης ή τρόμος μετά ταπείνωσης για την μέλλουσα κρίση και κατάταξη τους.

Θανατοκεντρικό νου

Αδιανόητα πράγματα για τον ορθολογιστή και τον θανατοκεντρικό νου. Η Εκκλησία μας ψάλλει:
Ανέστη Χριστός εκ νεκρών, λύσας θανάτου τα δεσμά, ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην, αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν.
Αυτός ο ευαγγελισμός, η χαρά μεγάλη και η δόξα είναι τα στοιχεία πού δημιουργούν έναν χριστιανό πάνω και πέρα από τον θάνατο και τον φόβο του θανάτου!

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

island-hopers-sky-express-airlines-competition

Διαγωνισμός για να Κερδίσεις 50% έκπτωση στα αεροπορικά εισιτήρια της καλοκαιρινή σεζόν από την Sky Express

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό 50% έκπτωση σε όλα τα αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης (θέση Economy), για όλη την καλοκαιρινή σεζόν (μέχρι 26 Οκτωβρίου 2013), σε οποιονδήποτε προορισμό της επιλογής σου, από τους διαθέσιμους προορισμούς της εταιρείας Sky Express. Διοργάνωση διαγωνισμού: Sky Express (…the airline of Crete) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Τρίτη […]

Διαγωνισμός για να κερδίσεις ένα ηλεκτροκίνητο παιδικό αυτοκίνητο από το Athens Heart

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό μια ηλεκτροκίνητη Porsche 12V, για τις καλοκαιρινές βόλτες των μικρών μας φίλων, προσφορά του καταστήματος παιχνιδιών Γκούφη Σταρ. Διοργάνωση διαγωνισμού: Athens Heart Mall (athensheart.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Σάββατο 11 Ιουνίου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):