Τουρισμός στη Σελήνη: Η SpaceX κάνει το όνειρο πραγματικότητα το 2018

Η ιδιωτική αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX θα στείλει δύο ιδιώτες «τουρίστες» σε πτήση γύρω από τη Σελήνη έως το τέλος του 2018, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Έλον Μασκ. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το νέο μεγάλο πύραυλό της «Falcon Heavy» (πρόκειται για έναν ενισχυμένο πύραυλο «Falcon 9»), ο οποίος θα στείλει επί πληρωμή στο φεγγάρι δύο επιβάτες μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon.

Tourism on the Moon: The SpaceX make the dream a reality in 2018

Η ιδιωτική αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX θα στείλει δύο ιδιώτες «τουρίστες» σε πτήση γύρω από τη Σελήνη έως το τέλος του 2018, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής της Έλον Μασκ. Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το νέο μεγάλο πύραυλό της «Falcon Heavy» (πρόκειται για έναν ενισχυμένο πύραυλο «Falcon 9»), ο οποίος θα στείλει επί πληρωμή στο φεγγάρι δύο επιβάτες μέσα στη διαστημική κάψουλα Dragon.

Αποστολή στο διάστημα μεσα στη διαστημική κάψουλα Dragon

Έγινε γνωστό ότι οι δύο -προς το παρόν ανώνυμοι- ιδιώτες προσέγγισαν μόνοι τους τη SpaceX ζητώντας να πάνε στο φεγγάρι και ήδη έχουν καταβάλει ένα σημαντικό μέρος του σημαντικού κόστους της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ολομόναχοι στο διαστημικό σκάφος

Όταν ολοκληρωθούν οι ιατρικές εξετάσεις των υποψηφίων αστροτουριστών, που γνωρίζονται μεταξύ τους, θα γίνουν γνωστά τα ονόματά τους. Οι δύο επιβάτες, που θα εκπαιδευθούν κατάλληλα, θα είναι μόνοι τους στο διαστημικό σκάφος και η βόλτα τους γύρω από τη Σελήνη θα διαρκέσει μία εβδομάδα.

Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έγινε με το «Απόλλων» της NASA, το 1972

Το 2018 θα έχουν περάσει περίπου 45 χρόνια από την τελευταία αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη (η τελευταία επανδρωμένη αποστολή «Απόλλων» της NASA έγινε το 1972). Θα είναι έτσι η πρώτη φορά που ένας άνθρωπος θα ταξιδέψει ξανά πέρα από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σύμφωνα με τον Έλον Ρηβ Μασκ ή Ήλον Μασκ (Elon Reeve Musk), «οι δύο επιβάτες θα ταξιδέψουν ταχύτερα και μακρύτερα στο ηλιακό σύστημα από οποιονδήποτε άλλον πριν από αυτούς».

Επεσήμανε επίσης ότι «ασφαλώς δεν είναι αφελείς. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο γι’ αυτούς, αλλά δεν θα είναι μηδενικός».

Το Dragon, όπως είπε ο Μάσκ, δεν θα προσεληνωθεί. Θα προσεγγίσει πολύ στην επιφάνεια του φεγγαριού, μετά θα απομακρυνθεί στο διάστημα και τελικά θα επιστρέψει με αλεξίπτωτο στη Γη. Το συνολικό ταξίδι μπορεί να είναι 500.000 έως 650.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με την τελική τροχιά του σκάφους, που θα μοιάζει με εκείνη της αποστολής «Απόλλων 8».

Η τουριστική πτήση της SpaceX

Η τουριστική πτήση θα πραγματοποιηθεί, αφού πρώτα η SpaceX μεταφέρει αστροναύτες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Προς το παρόν, η εταιρεία σχεδιάζει φέτος μια μη επανδρωμένη αποστολή του Dragon στον ISS. Οι πρώτες επανδρωμένες πτήσεις με αστροναύτες αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα του 2018, για να ακολουθήσει -αν όλα πάνε καλά- το ταξίδι με τους αστροτουρίστες.

Το Dragon λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, δηλαδή ρομποτικά.

Το Dragon, που μπορεί να μεταφέρει έως επτά άτομα, έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό αυτόνομα, δηλαδή ρομποτικά. Οι επιβάτες –αστροναύτες ή αστροτουρίστες– θα έχουν εκπαιδευθεί να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν θα πιλοτάρουν αυτοί το σκάφος.

  • Το κόστος του ταξιδιού παραμένει εμπιστευτικό μέχρι στιγμής.

Πάντως η NASA πληρώνει περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια για κάθε κράτηση θέσης στο τριών ατόμων ρωσικό «Σογιούζ», που χρησιμοποιεί πλέον για να μεταφέρει τους αστροναύτες της στον ISS, μετά την οριστική διακοπή των πτήσεων από τα διαστημικά λεωφορεία της.

Ο Μασκ -επικεφαλής επίσης της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla– δήλωσε ότι τα ταξίδια στο φεγγάρι και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτά, καθώς και η ανάλογη εμπειρία, θα βοηθήσουν τη SpaceX (που ιδρύθηκε το 2002 στην Καλιφόρνια) να υλοποιήσει τον απώτερο στόχο της: τη δημιουργία της πρώτης μόνιμης αποικίας στον Άρη.

Εκτίμησε ότι μελλοντικά θα υπάρξει για την εταιρεία του μια αγορά ενός έως δύο αστροτουριστών ετησίως.

Η Virgin Galactic ετοιμάζει εμπορικές διαστημικές πτήσεις

Εμπορικές διαστημικές πτήσεις σχεδιάζει επίσης η Virgin Galactic του επιχειρηματία Ρίτσαρντ Μπράνσον (Sir Richard Charles Nicholas Branson), η οποία αναπτύσσει ένα σκάφος με δύο θέσεις για πλήρωμα και έξι για επιβάτες, το οποίο θα ανεβαίνει σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, ώστε οι επιβάτες να έχουν την εμπειρία της μικροβαρύτητας.

src: wikipedia.org/wiki/Έλον_Μασκ, wikipedia.org/wiki/Virgin_Express, crashonline.gr/τουρισμός-στη-σελήνη-η-spacex-κάνει-το-όνειρ/

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

oaed-greek-department

Προκήρυξη ειδικοτήτων για πρόσληψη εκπαιδευτικού και ειδικού επιστημονικού προσωπικού από τον ΟΑΕΔ

Στην πρόσληψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2012- 2013, προχωρεί ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της μονάδας επαγγελματικής κατάρτισης εφήβων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (νοητική ανεπάρκεια και μαθησιακές δυσκολίες), στα πλαίσια του προγράμματος της Πρότυπης Βιοτεχνικής Μονάδας Λακκιάς Θεσσαλονίκης. Ειδικότητες για την Π.Β.Μ. (Πρότυπη […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):