Κινόα: Διαβάσαμε το DNA της – Τι σημαίνει αυτό για την υπερτροφή

Οι επιστήμονες «διάβασαν» το γονιδίωμα του φυτού της κινόα. Το επίτευγμα θα συμβάλει στην καλύτερη εμπορική αξιοποίησή της και στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, καθώς είναι ένα φυτό που αντέχει σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και σε εδάφη φτωχά, με άλατα ή ορεινά, όπου δεν αντέχουν το σιτάρι και το ρύζι.

Best exercise for strong bones. Health tips by NewsFeast

Γενετική βελτίωση της κινόα

Οι επιστήμονες «διάβασαν» (αλληλούχισαν) το γονιδίωμα του φυτού της κινόα. Το επίτευγμα αναμένεται να βοηθήσει στη γενετική βελτίωση της κινόα, κάτι που θα συμβάλει στην καλύτερη εμπορική αξιοποίησή της. Θα βοηθήσει επίσης στην παγκόσμια διατροφική ασφάλεια, καθώς είναι ένα φυτό που αντέχει σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και σε εδάφη φτωχά, με άλατα ή ορεινά, όπου δεν αντέχουν το σιτάρι και το ρύζι.

Οι επιστήμονες αλληλούχισαν το γονιδίωμα του φυτού της κινόα.

Δημιουργία πιο παραγωγικών ποικιλιών

Παράλληλα, εκτιμάται ότι -χάρη στη δημιουργία πιο παραγωγικών ποικιλιών και στην μελλοντική αυξημένη παραγωγή της- θα πέσουν οι τιμές της κινόα. Οι τιμές τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξευθεί (τουλάχιστον τριπλασιάσθηκαν κατά την τελευταία δεκαετία) λόγω της ολοένα μεγαλύτερης ζήτησης, την οποία αδυνατεί να καλύψει η υπάρχουσα προσφορά.

Το κινόα είναι ένα φυτό που αντέχει σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες και σε εδάφη φτωχά, με άλατα ή ορεινά, όπου δεν αντέχουν το σιτάρι και το ρύζι.

Πτώση τιμής μέχρι και 1/5 της σημερινής

Όπως είπαν οι ερευνητές, η τιμή της κινόα μπορεί μελλοντικά να πέσει στο ένα πέμπτο της σημερινής, στο επίπεδο περίπου της τιμής του σιταριού.

Γεγονός, που θα ανοίξει το δρόμο για την χρησιμοποίησή της ακόμη και στην αρτοποιία.

Η κινόα (Chenopodium quinoa)

Η κινόα, είναι ένας θάμνος του οποίου οι σπόροι τρώγονται και ανήκει στα λεγόμενα ψευτοδημητριακά. Είναι άκρως θρεπτική λόγω των άφθονων πρωτεϊνών της (γι’ αυτό μερικοί τη λένε «χρυσή τροφή» ή υπερ-τροφή), δεν περιέχει γλουτένη, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσια σε ζωτικά αμινοξέα, φυτικές ίνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Θεωρείται πιο ολοκληρωμένη τροφή από τα συνήθη δημητριακά.

Πρωτοκαλλιεργήθηκε στις ‘Ανδεις της Λατινικής Αμερικής

Πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 7.000 χρόνια στις ‘Ανδεις της Λατινικής Αμερικής, κυρίως στα υψίπεδα γύρω από τη λίμνη Τιτικάκα, όπου αποτέλεσε το βασικό -και ιερό- δημητριακό των Ίνκας και άλλων αρχαίων πολιτισμών των αυτοχθόνων.

Όμως μετά την κατάκτηση της Νότιας Αμερικής από τους Ισπανούς, η κινόα απαγορεύθηκε και έπεσε σε παρακμή.

Καλλιέργια ακόμη και σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα

Πιο πρόσφατα, αποδείχθηκε ότι μπορεί να καλλιεργηθεί σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα (και στην Ελλάδα), αν και μέχρι σήμερα θεωρείται ότι δεν έχει αναπτυχθεί και αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Ο κύριος όγκος της παραγωγής της γίνεται ακόμη στη Λατινική Αμερική (σε Περού, Βολιβία, Εκουαδόρ) και μόνο μικρές ποσότητες παράγονται σε άλλες χώρες.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η μελλοντική βελτίωση των χαρακτηριστικών της μέσω γενετικών παρεμβάσεων και διασταυρώσεων θα επεκτείνει την παγκόσμια παραγωγή της.

Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας – KAUST

Οι 33 ερευνητές από τέσσερις ηπείρους, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Τέστερ του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Βασιλιάς Αμπντουλάχ (KAUST) της Σαουδικής Αραβίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», αποκωδικοποίησαν το πλήρες γονιδίωμα μιας χιλιανής ποικιλίας κινόα, καθώς και άλλων ειδών του ίδιου φυτού, αναδεικνύοντας τη γενετική ποικιλομορφία της.

Οι επιστήμονες, με κατάλληλη «χειραγώγηση», αλλάζουν τον τρόπο που το φυτό ωριμάζει και παράγει τροφή.

Επιστημονικός εντοπισμός γονιδίων

Οι επιστήμονες άρχισαν ήδη να εντοπίζουν γονίδια που, με την κατάλληλη «χειραγώγηση», όπως υποστηρίζουν, θα αλλάξουν τον τρόπο που το φυτό ωριμάζει και παράγει τροφή. Παράλληλα, οι καλλιεργητές θα μπορέσουν να αναπτύξουν πιο σταθερά φυτά κινόα με χαμηλότερο ύψος, τα οποία θα παράγουν μεγαλύτερους σπόρους και θα είναι δυνατό να καλλιεργηθούν μαζικά σε μεγάλες εκτάσεις.

Απομόνωση γονιδίων

Οι επιστήμονες απομόνωσαν, μεταξύ άλλων, το γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή των σαπωνινών, μιας πικρής στη γεύση χημικής και τοξικής ουσίας, που υπάρχει στο κέλυφος του σπόρου της κινόα για να τον προστατεύει από έντομα.

Η ουσία αυτή πρέπει να αφαιρεθεί προτού η κινόα καταναλωθεί από τους ανθρώπους, πράγμα όμως που ανεβάζει το κόστος.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου γονιδίου-κλειδιού μπορεί να οδηγήσει σε νέες πιο φθηνές και πιο γλυκές -και άρα πιο εμπορικές- ποικιλίες της κινόα, με μειωμένα επίπεδα σαπωνινών.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

nose_face_metric

Ομορφιά: Ανανέωση προσώπου με φυσικά υλικά

Υπάρχουν εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να χαλαρώσετε τους μυς του προσώπου, χωρίς να λάβετε δραστικά μέτρα, όπως η πλαστική χειρουργική ή την έγχυση τοξικών ουσιών στο δέρμα σας. Ας δούμε πια φυσικά υλικά μπορούν να χαλαρώσουν το πρόσωπο μας και να μας ανανεώσουν!

coffee-frappe

Καφές Φραπέ: Ελληνικός και ωφέλιμος για τον οργανισμό!

Άκρως καλοκαιρινός και δροσιστικός, ο φραπέ, αποτελεί μία από τις αγαπημένες καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων και των τουριστών που επισκέπτονται την χώρα μας κάθε καλοκαίρι. Μια τυχαία εφεύρεση ενός Θεσσαλονικιού πριν από περίπου 60 (εξήντα) χρόνια, οδήγησε στην δημιουργία του πιο διάσημου εγχώριου καφέ που φαίνεται μέχρι και σήμερα να κρατάει τα ηνία στις προτιμήσεις των Ελλήνων, με τον καφέ espresso και τον γαλλικό καφέ να ακολουθούν. Πανεύκολη η παρασκευή του, αφού απαιτεί μόνο παγωμένο νερό και στιγμιαίο καφέ και αποτελεί γρήγορη λύση για ένα υπέροχο ρόφημα. Ο φραπέ, πέρα από […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):