NASA: Ανακάλυψη 1.284 νέων και κατοικήσιμων πλανητών χάρη στο τηλεσκόπιο Kepler

Η NASA μόλις ανακοίνωσε πως ανακάλυψε 1.284 νέους πλανήτες χάρη στο τηλεσκόπιο Kepler Εννέα από τους οποίος ενδέχεται να είναι κατοικήσιμοι.

nasa-discovery-1284-new-habitable-planets-kepler-telescope
(Image: © NASA/W. Stenzel)

Όπως ανακοίνωσε η NASA σε διάσκεψη Τύπου, το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ ανακάλυψε ακόμη 1.284 εξωπλανήτες, εννέα από τους οποίους ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να είναι κατοικήσιμοι.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική ανακοίνωση που ανεβάζει τον αριθμό των εξωπλανητών που έχουν ανακαλυφθεί από το τηλεσκόπιο Κέπλερ στους 2,325 και συνολικά στους 3.200. Αριθμοί που είναι πολύ εντυπωσιακοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι το 1989, οι αστρονόμοι δεν είχαν εντοπίσει κανέναν.

550 πλανήτες σαν τη Γη

Από τους 1.284 νέους εξωπλανήτες, οι 550 πιστεύεται πως είναι συμπαγείς και βραχώδεις σαν τη Γη. Εννέα από αυτούς βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη κάποιου άστρου, κάτι που σημαίνει πως η θερμοκρασία της επιφάνειας επιτρέπει την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Με βάση τη νέα αυτή ανακάλυψη, ο αριθμός των γνωστών σε εμάς πλανητών που είναι πιθανό να μας φιλοξενήσουν έχει αυξηθεί στους 21.

nasa-discovery-1284-new-habitable-planets-kepler-telescope
Το τηλεσκόπιο Kepler (Image: © NASA Ames/JPL-Caltech/T Pyle)

Η επικεφαλής ερευνήτρια των κεντρικών γραφείων της NASA στην Ουάσινγκτον δήλωσε: «Αυτή [σ.σ. η ανακάλυψη] μας δίνει ελπίδα ότι κάπου εκεί έξω, γύρω από ένα άστρο σαν το δικό μας, μπορεί να ανακαλύψουμε μία ακόμη Γη».

Διευθυντής αστροφυσικής της NASA

«Πριν από την εκτόξευση του Κέπλερ δεν ξέραμε αν οι εξωπλανήτες είναι σπάνιοι ή άφθονοι και τώρα φαίνεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότεροι πλανήτες παρά άστρα» είπε ο Πολ Χερτζ, ο διευθυντής του τμήματος αστροφυσικής της NASA. «Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις μελλοντικές αποστολές μας για να μάθουμε αν είμαστε μόνοι ή όχι στο σύμπαν», πρόσθεσε.

Το τηλεσκόπιο Κέπλερ εκτοξεύθηκε από την ΝΑΣΑ το 2009 με στόχο να ανακαλύψει πλανήτες στο μέγεθος της Γης που έχουν τροχιά γύρω από άλλα άστρα.

Το τηλεσκόπιο, το οποίο φωτογράφησε μέχρι στιγμής 150,000 από τα 300 δισεκατομμύρια άστρα που βρίσκονται στο Γαλαξία μας, προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες επέτρεψαν στους επιστήμονες να προβούν σε εκτιμήσεις.

Υπολόγισαν ότι πλανήτες όπως η Γη πρέπει να περιστρέφονται γύρω από το 22% των άστρων στον Γαλαξία μας που ομοιάζουν με τον δικό μας Ήλιο.

Διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Telescope

Στη διάσκεψη έγινε αναφορά και στο υπερσύγχρονο, νέας γενιάς διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb Telescope, που θα είναι το ισχυρότερο τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ και αναμένεται να εκτοξευθεί το 2018 και να τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 1,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Θα ταξιδέψει έξι μήνες προκειμένου να φθάσει σε αυτή την απόσταση. Σημειώνεται ότι η απόσταση της Γης από τον Ηλιο είναι σχεδόν 150 εκατ. χιλιόμετρα.

Κύρια αποστολή

Η κύρια αποστολή του θα είναι να ψάξει το φως από τα πρώτα αστέρια και τους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο σύμπαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, να μελετήσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, να κατανοήσει το σχηματισμό των άστρων και των πλανητικών συστημάτων και να μελετήσει πλανητικά συστήματα καθώς και να ψάξει για πιθανά «βιοσημάδια» στους εξωπλανήτες δηλαδή θα αναζητήσει εξωγήινη ζωή.

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

gang-burglars-conor-murphy-posted-facebook-cash

Δες τη φωτογραφία που ανέβασε στο Facebook και τον έστειλε φυλακή

Ο Conor Murphy, ο οποίος άνηκε σε συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα και μετά τα πουλούσε, προέβει σε μία – όχι και τόσο έξυπνη – κίνηση που του στέρησε την ελευθερία του. Μάλιστα, στο παρελθόν, είχε δηλώσει, στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, υπερήφανος για τις πράξεις του. Απόδειξη για όσα δήλωνε ήρθε να δώσει μία φωτογραφία […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):