Συνταγή ημέρας: Καλοκαιρινό γλυκό με λεμόνια

Συνταγή ημέρας: Καλοκαιρινό γλυκό με λεμόνια

Υλικά Συνταγής

  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 4 αυγά
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 115 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 500 ml γάλα χλιαρό
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
  • 1-2 βανιλίες
  • Λιγο αλάτι



loading...

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ’ αυτό το μπέικιν πάουντερ.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει ρίχνουμε μέσα τις 2 κ.σ. από το χυμό λεμονιού.
Σπάμε τ αυγά, χωρίζοντας τα ασπράδια από τους κρόκους.

Προσθέτουμε στα ασπράδια το αλάτι και την υπόλοιπη 1 κ.σ. λεμόνι και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα που την αφήνουμε στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να φουσκώσει και να γίνει μια ανοιχτόχρωμη, αφράτη κρέμα.

Ύστερα, προσθέτουμε το βούτυρο και σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Αφού το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε και το γάλα με συνεχή ροή.
Το μείγμα είναι αραιό (σχεδόν σαν μείγμα για κρέπες).

Τέλος, προσθέτουμε τη μαρέγκα και με το σύρμα την ανακατεύουμε έτσι ώστε να σπάσει σε κομμάτια όσο ένα φουντούκι και όχι μικρότερα.

Συμβουλή

Η μαρέγκα δεν πρέπει να ομογενοποιηθεί στο υπόλοιπο μείγμα για να μείνει στην επιφάνεια και να δημιουργηθεί η επάνω στρώση που μοιάζει με κέικ.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα πυρίμαχο ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί για 50 λεπτά και μέχρι η επιφάνειά του να γίνει καστανή.
Ύστερα, αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο όπου πρέπει να μείνει για μια νύχτα.

Πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε (προαιρετικά) με ζάχαρη άχνη και αν θέλουμε το γαρνίρουμε με λίγο γλάσο λεμονιού και μια φλούδα από λεμόνι.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):