Ο μεσημβρινός ύπνος κάνει καλό στην υγεία σύμφωνα με μελέτες σε Αθήνα και Βοστόνη

siesta-nap-noonday-sleep-good-for-health

siesta-nap-noonday-sleep-good-for-health

Ο ύπνος αποτελεί μία βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη του χρόνου, ένα ευχάριστο διάλειμμα στην πολυάσχολη καθημερινότητα λεει ο καθηγητής Göran Hajak, επικεφαλής ιατρός της ψυχιατρικής, ψυχοθεραπείας και ψυχοσωματικής ιατρικής κλινικής στο Μπάμπεργκ της Γερμανίας . Εξηγεί ότι είναι σημαντικό να χαλαρώνει το σώμα και η ψυχή και να «σβήνει» ολόκληρο το ψυχοσωματικό σύστημα εξαλείφοντας τους παράγοντες που προκαλούν το άγχος.

Ο ύπνος, δρα κατασταλτικά στην ένταση του νευρικού συστήματος άρα η καρδιά χτυπά πιο αργά, ο ρυθμός της αναπνοής είναι χαμηλότερος, πέφτει η αρτηριακή πίεση και η θερμοκρασία του σώματος, επισημαίνει ο Michael Stimpel, καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Η Heidrun Holstein, παθολόγος του ινστιτούτου καταναλωτών στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και την Καρλσρούη τονίζει ότι ο μεσημβρινός υπνάκος έχει ουσιαστική συμβολή στην προαγωγή της υγείας.

Μελέτη επιστημόνων από την Αθήνα και τη Βοστόνη από το 2007 κατέδειξε πως όποιος χαλαρώνει το μεσημέρι έχει σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Πάντως όπως λένε οι ειδικοί είναι εξ ίσου σημαντική η έγκαιρη αφύπνιση. Το ιδανικό είναι ο υπνάκος να διαρκεί περίπου μισή ώρα καθώς όσο περισσότερο κοιμάται κάποιος το μεσημέρι τόσο πιο κουρασμένος αισθάνεται για το υπόλοιπο της ημέρας.

Ειδικός του είδους ήταν ο Ισπανός ζωγράφος Σαλβαδόρ Νταλί. Λέγεται πως κρατούσε ένα κουτάλι στο δεξί του χέρι, έβαζε τα χέρια πίσω και κάτω από το κουτάλι ένα πιατάκι. Όταν ερχόταν η ώρα έπαιρνε τον υπνάκο του. Μετά από λίγο όμως χαλάρωναν οι μύες των χεριών, έπεφτε το κουτάλι στο πιάτο και αυτό ήταν το σημάδι ότι ήταν πλέον η ώρα για να ξυπνήσει .

src src

 

Aν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Fitness tips: gym working out programme and diet

Υγεία: H απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνου του ενδομητρίου

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Oncology, δείχνει πως η εκούσια απώλεια βάρους σχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Ancient greece

Αρχαία Ελλάδα: Καλλυντικά και Αρώματα στην Ελληνική Αρχαιότητα

Οι αρχαίοι Μεσογειακοί λαοί, οι Αιγύπτιοι, οι Φοίνικες, οι Σύριοι και οι Παλαιστίνιοι κατείχαν τη γνώση της παρασκευής αρωμάτων και καλλυντικών τα οποία μέσω του εμπορίου διαδόθηκαν στους αρχαίους Μινωίτες και Μυκηναίους οι οποίοι κατασκεύαζαν επίσης ανάλογα προϊόντα, σε μικρότερη όμως κλίμακα.

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):