Το δικό τους λαχανόκηπο αποκτούν 5.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

kitchen-garden-Aristotle-University-Thessaloniki-newsfeast


kitchen-garden-Aristotle-University-Thessaloniki-newsfeast

Περίπου 5.000 (πέντε χιλιάδες) κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου. Οι 250 (διακόσιοι πενήντα) «τυχεροί» θα αναδειχτούν μέσα από κλήρωση, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Το Α.Π.Θ., με σύνθημα «Φτιάξε το δικό σου λαχανόκηπο», παραχωρεί γη και τεχνογνωσία, στο πλαίσιο των δράσεων για τη μετατροπή του ιδρύματος στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της χώρας.

Κάθε καλλιεργητής θα καταβάλλει 120€ (ευρώ) ετησίως και τα έσοδα θα διατεθούν για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών. Βασικοί στόχοι είναι η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στις μεθόδους της βιολογικής γεωργίας, η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που θα καλύπτουν μέρος των διατροφικών αναγκών των καλλιεργητών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης και η εκπαίδευση φοιτητών του ΑΠΘ που θα συμμετάσχουν στην καλλιέργεια των κήπων με συμβουλευτικό ρόλο.

Οι πρυτανικές αρχές και η Γεωπονική Σχολή αποφάσισαν να δημιουργήσουν μικρούς κήπους (100 τ.μ. ο καθένας) σε έκταση του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, στη Θέρμη, για την καλλιέργεια χειμερινών και καλοκαιρινών κηπευτικών. Τα κομμάτια γης θα νοικιαστούν σε πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα παράγουν αγροτικά προϊόντα για οικογενειακή χρήση.

«Ούτε εμείς περιμέναμε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλο αριθμό αιτήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ξεφύγει και από τα όρια της χώρας. Υπάρχει ενδιαφέρον από πρακτορεία ειδήσεων του εξωτερικού να καλύψουν τη δράση, όταν θα υλοποιηθεί» δήλωσε στον Αγγελιοφόρο, ο πρόεδρος της Γεωπονική Σχολής, Δημήτρης Κωβαίος.

Υποστήριξε, δε, ότι και η οικονομική κρίση συνδέεται, σε ένα βαθμό, με την ανταπόκριση του κοινού. «Έχοντας κανείς έναν κήπο 100 τ.μ. μπορεί για μία μεγάλη περίοδο του έτους να καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειάς του σε λαχανικά. Παράλληλα, δε, θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο του».

Το αγρόκτημα και η Γεωπονική Σχολή θα παρέχουν στους χρήστες συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές της σχολής και γεωπόνο, εκπαιδευτικά σεμινάρια και νερό άρδευσης.

Το Πάσχα, όταν θα πιάσουν την τσάπα οι νέοι καλλιεργητές, θα φυτέψουν ντομάτες, μελιτζάνες, αγγουράκια, πιπεριές, μαρούλια και θα ακολουθήσουν μετά το καλοκαίρι το λάχανο, το κουνουπίδι, το πράσο, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι μέχρι την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012, ενώ η ηλεκτρονική υποβολή γίνεται στη διεύθυνση picus@auth.gr, τηλεφωνικά στο 2310473842, με φαξ στο 2310473556 και αυτοπροσώπως στο Κτίριο Διοίκησης του Αγροκτήματος. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Οίκο-Α.Π.Θ.

src src

Αν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

Διαγωνισμός για να κερδίσεις ένα σακίδιο από το Manitu Bags

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό ένα navy look Manitu σακίδιο που θα γυρίσετε μαζί όλες τις παραλίες! Διοργάνωση διαγωνισμού: Manitu Bags (manitu.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα.

Διαγωνισμός για να κερδίσεις μια τριήμερη διαμονή στο Πήλιο από το Cherrybox

Διαγωνισμός: Κέρδισε, εντελώς δωρεάν, στο διαγωνισμό μια τριήμερη διαμονή (2 διανυκτερεύσεις με πρωινό) για 2 άτομα στον ξενώνα Mountain’s Secret στο Πήλιο! Διοργάνωση διαγωνισμού: Cherrybox (cherrybox.gr) Προθεσμία συμμετοχής στο διαγωνισμό (έως και): Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 (23:59) Συμμετοχή στο διαγωνισμό: Λάβετε μέρος και κερδίστε το δώρο του διαγωνισμού, σε αυτήν τη σελίδα. Λεπτομέρειες: Το ταξίδι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του έτους […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):