Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου)

international-women-day-newsfeast

international-women-day-newsfeast

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, αφιερωμένη στην μεγάλη διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες της πόλης της Νέας Υόρκης, ντυμένες στα λευκά, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η διαμαρτυρία ήταν το ξεκίνημα για τον αγώνα για τα δικαιώματα της γυναίκας στην εργασία και την χειραφέτησή της.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και καθιερώθηκε το 1910 κατά την διάρκεια της δεύτερη Διεθνούς Διάσκεψης Εργαζόμενων Γυναικών, ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετά από πρόταση της Γερμανίδας ακτιβίστριας και επικεφαλή του σοσιαλιστικού γραφείου των γυναικών Κλάρας Τσέτκιν (Clara Zetkin),  στην πόλη της Κοπεγχάγη;.

Στην Ελλάδα το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών κατοχυρώνεται με τον νόμο 2159 το 1952.

Η πρώτη γυναίκα βουλευτής που εκλέγεται είναι η Ελένη Σκούρα το 1952, ενώ η πρώτη γυναίκα στην κυβέρνηση είναι η Λίνα Τσαλδάρη το 1956, ως Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας επί κυβερνήσεως της  Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσις .

 

Αν σας άρεσε πατήστε Like:

Σχετικά άρθρα

Διαβασε και αυτο σε ενδιαφερει

greek-force-army-rebellious-deserter-fine

Δεν πήγες φαντάρος; Το κράτος σε καλεί να καταβάλεις το ποσό των 6.000 ευρώ!

Στη ΔΟΥ της περιοχής τους ξεκαθαρίζουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ανυπότακτοι και λιποτάκτες σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας επί ημερών Βαγγέλη Βενιζέλου. Χιλιάδες βεβαιώσεις προστίμων έχουν ήδη κοινοποιηθεί σε ανυπότακτους σε όλη τη χώρα, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες πολίτες που για διαφόρους λόγους δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν εγκαίρως για να υπηρετήσουν τη […]

kitchen-garden-Aristotle-University-Thessaloniki-newsfeast

Το δικό τους λαχανόκηπο αποκτούν 5.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Περίπου 5.000 (πέντε χιλιάδες) κάτοικοι της Θεσσαλονίκης έσπευσαν να υποβάλουν αίτηση για να φτιάξουν το δικό τους λαχανόκηπο στο αγρόκτημα της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου. Οι 250 (διακόσιοι πενήντα) «τυχεροί» θα αναδειχτούν μέσα από κλήρωση, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Α.Π.Θ., με σύνθημα «Φτιάξε το δικό σου λαχανόκηπο», παραχωρεί γη και […]

Άφησε το σχόλιό σου (εδώ):